Rossz idő esetén a székesegyházban mutatják be a passiót Pécsett

Kultúra – 2024. március 22., péntek | 17:00

A Jézus Krisztus szenvedéstörténetét megelevenítő misztériumjátékot – amely a jeruzsálemi bevonulástól Jézus kereszthaláláig mutatja be a nagyhét eseményeit – idén március 24-én, virágvasárnap 15 órakor láthatjuk Pécsett. A hagyományosan szabadtérire tervezett helyszín a gyönyörű Tettye park, de rossz idő esetén sem marad el a passió, csak a székesegyház falai között mutatják be azt.

A szabadtéri tömegrendezvények megtartására vonatkozó szabályozásokat szem előtt tartva a szervezők folyamatosan figyelemmel követik az időjárás-előrejelzéseket és a Pécsi Egyházmegye honlapján és Facebook-oldalán tájékoztatást adnak az esetleges helyszíni változásokról.

A passiójátékot 15 órai kezdettel biztosan megtartják, de viharjelzés és kiadós csapadék esetén nem az eredetileg tervezett Tettye parkban, hanem a pécsi székesegyház falai között mutatják be.

A misztériumjáték, bármely helyszínen is rendezik meg, ingyenesen tekinthető meg. A szervezők emellett arra is felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a Tettye park közelében nincs lehetőség személygépkocsival történő parkolásra, ezért kérik, hogy a helyszínt gyalogosan vagy tömegközlekedéssel közelítsék meg. 

A Pécsi Egyházmegyei Hivatal tavaly határozott arról, hogy a korábbi években nagy érdeklődésre számot tartó passiójátékot, illetve a városi keresztutat évenkénti váltásban rendezik meg. Ennek értelmében a páratlan naptári évben városi keresztutat járnak, a páros években pedig a passió jelenetei elevenednek meg Pécsett.

Idén újdonságot jelent, hogy a hagyományoktól eltérően nem kíséri menet a Jézus Krisztus szenvedéstörténetét megelevenítő szabadtéri misztériumjátékot, hanem fix helyszínen, a Mecsek déli oldalán fekvő Tettye park műemlék romjai között idézik fel a passiót, méltó helyszínen a nagyhét történéseinek bemutatására.

A passiójáték hagyománya eredetileg a szentírási szakaszok templomi felolvasásából fejlődött önálló, dramatizált műfajjá, amelyet ma már világszerte életre keltenek a keresztény közösségek a húsvétot megelőző napokban.

Jézus Krisztus szenvedésének történetét ez alkalommal a Bólyi Keresztény Színjátszó Közösség viszi színre; közreműködnek a Sopianae Reviviscit Történelmi Hagyományőrző Egyesület, a PécsiKatifi és a Szent Mór Iskolaközpont önkéntes fiataljai. A Bólyi Keresztény Színjátszó Közösség tagjai hónapok óta készülnek a passióra.

„Az eddigi felkészülésünket az égiek érezhető áldása kísérte. Azon munkálkodunk, hogy ez az alakuló-formálódó misztériumjáték Krisztus szenvedéséről sokak számára maradandó vallási élményt jelenthessen” – írta Iváncsits Tamás zenei rendező a közösségi oldalán.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria