Pázmányos régészek és hallgatók közreműködésével megkezdődött a nagykövesdi vár feltárása

Kultúra – 2023. május 14., vasárnap | 19:35

Május első hetében kezdődött meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és a lévai Barsi Múzeum közös ásatása a Kassai kerületben fekvő nagykövesdi középkori várban – adta hírül a PPKE Régészettudományi Intézete május 11-én.

A munkálatok a megrendelővel és az illetékes örökségvédelmi hatósággal több fordulóban megtartott előzetes egyeztetés és a helyszíni szemle után kezdődhettek meg.

A cél, hogy a tavaszi szezonban a lehető legjobban megismerjék a belső vár alaprajzát, kiépítését és rétegviszonyait. A külső várban kisebb felületű kutatást terveznek a várfal megismerésére, illetve az esetleges gazdasági építmények felderítésére.

A vár területére egy szabályos, 5×5 méteres alapterületű szelvényhálót tűztek ki. Már az első napokban előkerültek a belső vár falszerkezetének elemei. A belső tereket a falakon látható, festett vakolatmaradványok jelzik.

Az omladékrétegből gazdag középkori emlékanyag került elő. A külső vár területén és a váralján talajradaros méréseket folytattak, melyek során a felszínen nem látható falmaradványok is előbukkantak.

A Pázmányos régészek és régészhallgatók munkáját a Közösségi Régészeti Egyesület önkéntesei és a Nagykövesdi Önkormányzat segítik.

Forrás és fotó: PPKE BTK Régészettudományi Intézet Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria