Pécsett jártak tanulmányúton a temesvári egyházmegye munkatársai

Hazai – 2024. szeptember 16., hétfő | 16:32

A temesvári püspökség negyedik éve szervez tapasztalatcserével egybekötött tanulmányutat a különböző pasztorális irodák munkatársainak és önkénteseinek részvételével. Idén a temesvári egyházmegye pasztorális csoportja szeptember 10–12. között a Pécsi Egyházmegyébe látogatott.

A tanulmányúton a család- és felnőttpasztorációs iroda, az egyházmegyei ifjúsági központ, a beteggondozás, a börtönpasztoráció, a püspöki kúria, valamint a sajtóiroda munkatársai vettek részt.

A Temesvári Római Katolikus Egyházmegye csoportja szeptember 10-én délután érkezett meg Pécsre, ahol Felföldi László pécsi megyéspüspök, Máger Róbert püspöki irodaigazgató, Molnár Erik püspöki titkár és Biró-Csányi Krisztina titkársági és pasztorális csoportvezető nagy szeretettel fogadta a bánsági vendégeket. Ezt követően Kiss Viktória turisztikai koordinátor bemutatta a székesegyházat, valamint a püspöki palotát, majd közös vacsora következett.

A második nap reggelén a temesvári egyházmegyés munkatársak közös szentmisét ünnepeltek a székesegyház Corpus Christi kápolnájában, amelyet Felföldi László püspök celebrált. Szentbeszédében arra buzdította a jelenlévőket, hogy legyenek a kor jó apostolai abban az egyházmegyében, amelyben dolgoznak, találják meg életük értelmét, békéjét és biztonságát, melyet mindig újra kell gondolniuk a személyes és közösségi életben.

A délelőtt folyamán mindkét egyházmegye bemutatta saját „kincseit”, a munkatársak bemutatták tevékenységeiket, programjaikat. Elsőként a Pécsi Egyházmegye részéről Felföldi László püspök, valamint Máger Róbert irodaigazgató ismertette az egyházmegye felosztását, illetve a területén működő csoportokat. Ezt követően Kovács József ifjúsági és egyetemi lelkész mutatta be azt a színes palettát, amelyet az ifjúságnak kínálnak, próbálva minél vonzóbbá tenni az Egyházat a mai kor fiataljainak. Nagyon nyíltan beszélt a kihívásokról és azokról a szépségekről, amelyekkel a fiatalokat próbálják megszólítani.

A Pécsi Egyházmegyében nagy súlyt fektetnek a kórházlelkészségre, a munkatársak lelkesedéssel meséltek tevékenységükről, hogy mennyi örömöt nyújtanak a betegeknek és az ott dolgozó nővéreknek. Elmondták, hogy még ha nehéz is sokszor, de látják az értelmét ennek a szolgálatnak. A családpasztoráció területén nagyon sok energiát fordítanak a családközpontú, valamint a baba-mama programokra, emellett külön foglalkoznak a feleségekkel és külön a férjekkel is.

Bemutatták a köznevelési intézményeiket is, amelyekben nagy gondot fordítanak a fiatal generáció nevelésére. Megemlítették az oktatásban, nevelésben tapasztalt nehézségeket, illetve hogy gyakran felteszik maguknak a kérdést, milyennek kell lennie a mai kor keresztény oktatásának.

Ezt követően a temesvári egyházmegye pasztorális irodái mutatták be tevékenységeiket.

Délután a két egyházmegye pasztorális irodáinak munkatársai közösen dolgoztak, megosztva gondolataikat egymással. Elmondásuk szerint fontos, hogy mindannyian egy közös cél felé haladjanak, és mindenki arra törekedjen, hogy mindent Isten nagyobb dicsőségére tegyen.

Az utolsó nap, csütörtök reggel, Szűz Mária szent neve emléknapján a szentmisét Pál József Csaba temesvári megyéspüspök celebrálta, szentbeszédet mondott Váncsa Csaba temesvár-gyárvárosi káplán.

Szűz Mária szent nevének ünnepét Boldog XI. Ince pápa rendelte el annak emlékére, hogy 1683-ban a keresztény seregek megfutamították a Bécset ostromló török hadsereget – mondta köszöntőjében a temesvári püspök.

Mária nevének ünnepe alkalmából Váncsa Csaba káplán, a szentmise szónoka beszédében Szent Bernátot idézte: „Ha a kísértések szele ér, ha a gyötrelmek szirtjei között hajózol, nézd a csillagot, hívd Máriát. Ha a kevélység, a hatalomvágy, a mellőzés vagy hiú vetélkedés hullámai között hánykolódsz, nézd a csillagot, hívd Máriát. Ha a harag, a kapzsiság vagy a test vágyai fenyegetik lelked hajóját, nézd Máriát.”

A mi életünkben is hasonló szelek fújnak, sokszor problémáinkban elmerülve elfeledkezünk arról, hogy teljesítsük Jézus akaratát és tanítását, hogy segítsük felebarátainkat és szolgáljuk az evangéliumot ott, azon a helyen, abban a környezetben, ahova Jézus hív meg minket. Mindnyájunknak ott és úgy kell tevékenykednünk, ahol élünk, és engedelmeskednünk, ahogy a Szűzanya is tette.

Hálás szívvel köszöntve őt, bizalommal szólítsuk, és kérjük, hogy ő legyen az életünk vezére, az ő fénye világosítsa be az életünket, és adjunk hálát a mennyei Atyának a Boldogságos Szűzért, a mi égi pártfogónkért – zárta beszédét a szónok.

A délelőtt folyamán Pál József Csaba megyéspüspök tartott előadást, és meghirdette a jövő évi pasztorális év mottóját, amely igazodik a szentévhez: „A reménység éve”.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye, Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Forrás: Pécsi EgyházmegyeForrás: Pécsi Egyházmegye