Pécsi Kovász fesztivál – A Püspöki KincsTár, az egyházmegyei könyvtár és levéltár is kitárja kapuit

Kultúra – 2024. augusztus 5., hétfő | 9:01

A Pécsi Egyházmegye augusztus 19-én tartandó családi fesztiváljának idejére kiegészül a Püspöki KincsTár állandó egyházművészeti tárlata: olyan tárgyak is megtekinthetők lesznek, amelyek a székesegyház 1891. június 22-i felszenteléséhez, illetve Ferenc József pécsi látogatásához kapcsolódnak.

A fesztivál ideje alatt a KincsTár földszinti foglalkoztatótermében a székesegyház különböző építési korszakait megjelenítő maketteket építhetnek fel a látogatók múzeumpedagógiai foglalkozás keretében.

A Magtár kávézóban az Osztrák–Magyar Monarchia korát idéző süteményeket és kávékülönlegességeket fogyaszthatnak az érdeklődők.

A fesztiválon a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár (Janus Pannonius utca 8.) gyűjteményei is megtekinthetők lesznek. A könyvtárban 10.15 és 11.15 órai kezdettel a Klimo-Unikumok című kódexkiállítás és a könyvtár épülete tekinthető meg, valamint az érdeklődők megismerkedhetnek a bibliotéka szerteágazó történetével, egy könyvtárköltöztetés kulisszatitkaival és megtekinthetik a könyvlapok közt megbújó „találmányok” legérdekesebb darabjait is. A rendezvény ideje alatt a látogatás ingyenes.

A székeskáptalan egykori székházában és a püspöki palota vártornyában helyett kapott Pécsi Egyházmegyei Levéltár (Dóm tér 4., mely a Kovász fesztivál napján három időpontban: 10, 11 és 12 órakor lesz látogatható, csoportonként legfeljebb 20 fő számára. A látogatás keretében megtekinthető a székeskáptalan levéltára, valamint két időszaki kiállítás: Cserháti József (1914–1994) pécsi megyéspüspök, valamint a Pécsi Pius Kollégium (1912–1948/1950) anyaga.

A Kovász fesztivál programjairól további információk ITT találhatók.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria