Petőfi és más magyar profán szentek a Grundon – Újra „Szólj be a papnak!” júniusban Budapesten

Hazai – 2023. május 23., kedd | 16:53

A „Szólj be a papnak!” rendezvénysorozat következő estjét „Profán szentek a magyar pantheonban” címmel június 5-én, hétfőn 19 órától rendezik meg a budapesti Grundon (VIII. kerület, Nagytemplom utca 30.).

A program különlegességét Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója adja, így ezúttal a költő személye és a magyarság pantheonjában elfoglalt helye kerül előtérbe.

Az est célja, hogy az egyházi szempontokat is megjelenítő beszélgetéseket nem egyházi környezetbe helyezze. Ezzel a szándékkal szervezi meg minden hónap első hétfőjén a rendezvényt a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom, a Háló Mozgalom és a „Szólj be a papnak!” Egyesület.

A vitában három felekezet képviselője és egy nem lelkipásztor hozzászóló vesz részt. A júniusi alkalmon Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök, Török László református lelkész, valamint Korányi András evangélikus lelkész vesznek rélszt egyházi oldalról. Az est világi válaszadója Ungváry Krisztián történész lesz.

Az est során az alábbi kérdéseket szeretnék megvitatni a válaszadók és a vendégek: Ki a „magyarok istene”? Valláspótlék a szabadság, a nemzet vagy a szerelem kultusza? Petőfi forradalmi hevülete vagy a Himnusz bús szakralitása formálta inkább a magyar kultúrát? Tényleg Petőfi volt a legnagyobb költőnk? Miért jelennek meg azóta is újabb próféták, „szentek”, földi messiások Adytól Zámbó Jimmyn át korunk online influenszereiig?

Az említettek mellett a Petőfi-jubileum kapcsán a beszélgetőpartnerek kibontják az elmúlt 200 év legfontosabb kulturális trendjeit a hit szemszögéből, ezen keresztül megközelítve a költő hagyatékát.

Forrás: Szólj be a papnak! Facebook-oldala

Fotó: Szólj be a papnak! Facebook-oldal; Merényi Zita/Magyar Kurír

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria