Petőfi Sándortól tanulnak udvarolni a székelyhídi fiatalok – Fotókiállítás nyílt Debrecenben

Kultúra – 2023. december 10., vasárnap | 18:00

A székelyhídi Gyermek Jézus Otthonban kiépített szerelmi lelki tanösvényt bemutató fotókiállítást nyitottak meg december 6-án, amely december 18-ig várja a látogatókat Debrecenben, az Mathias Corvinus Collegium (MCC) képzési központban. A kilenc állomásból álló tematikus út Petőfi Sándor egy-egy verssorát idézve a szerelemről tanít, és a fiatalokat hivatott segíteni életdöntésük meghozatalában.

A szerelmi tanösvény közel három év alatt, összefogásból épült fel, amelynek tevékeny részese volt Debrecen városa, valamint Szabadszállás település is.

A kiállítás megnyitóján jelen volt Böjte Csaba ferences szerzetes, az ösvény megálmodója; a székelyhídi otthon diákjai, pedagógusok; Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere; Darabos József, Szabadszállás polgármestere; Szekeres Béla, a szabadszállási önkormányzat munkatársa; Puskás István, Debrecen alpolgármestere; Berekméri Dalma, a Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület elnöke, a szerelmi ösvény elkészítésének főkoordinátora; Bognár István, a MCC debreceni képviseletének vezetője, a rendezvény házigazdája, valamint Bódor Edit, Debrecen egyházi és határon túli magyar közösségi kapcsolatokért felelős referense, a rendezvény szervezője, moderátora.

Bognár István köszöntőjében elmondta: amikor három éve átvették az addig kulturális rendezvények helyszíneként is ismert debreceni Grand Hotel Aranybika épületét, a tehetséggondozás hagyománya mellett ők is hitet tettek. Olyan értékközpontú rendezvényeknek adnak otthont, amely nemcsak a szellemnek, hanem a léleknek is nyújt mondanivalót. Így hívták meg a székhelyhídi kiállítást és annak ötletgazdáját, Böjte Csabát.

Puskás István arról beszélt, hogy a debreceni adventi programok sorába illeszkedik ez a kiállítás – bár nem közvetlenül az adventi tematikához tartozik –, hiszen a szeretet mozgatja. Hozzátette: a város is tevékenyen hozzájárult az ösvény megvalósulásához.

A tanösvényen Petőfi Sándor gondolatai vezetik végig a látogatót, útmutatást adva a fiataloknak és mindazoknak, akik életük legfontosabb döntése előtt állnak. Petőfi Sándorral indult a Petőfi-emlékév Debrecenben, a költő születésének 200. évfordulóján, és vele is zárul most ezzel a kiállítással.

Böjte Csaba beszédében Székelyhíd és Debrecen kapcsolatát emelte ki. Elmondta, régen a székelyhídi emberek Debrecenbe jártak a vásárba, itt adták-vették portékáikat, a debreceniek pedig a pincéiket Székelyhídon, az érmelléki térségben alakították ki. Székelyhídhoz közelebb van Debrecen, mint Nagyvárad és Nagykároly. Gyógyítani kell a sebet, amit Trianon okozott. Ezt is szolgálja ez a kiállítás és a közös munka – fogalmazott a ferences szerzetes, majd a szerelmi lelki tanösvény üzenetéről szólt.

Ismertette: mintegy hatezer gyermek tartozik a nevelőotthonaikhoz, és mint a szülőknek, neki sincs nagyobb öröme, mint amikor azt látja, hogy a gyermekek szépen haladnak az életben, kibontakoznak, megházasodnak, gyermekeik születnek. De ha ez nincs meg, akkor úgy érzi, hogy minden erőfeszítése hiábavaló.

Sok gyermek kirepült már az otthonokból, és minden helyzetre tud mondani jó példát, de sajnos olyan eset is előfordult már, amikor valamelyik fiatal meggondolatlanul házasodott, és boldogtalan lett.

Böjte Csaba atya sokat gondolkodott azon, hogyan tudná segíteni a fiatalokat. Mint ahogyan az útjelzők segítik az embereket a közlekedésben, úgy támogathatja a szerelemösvény a fiatalokat az életük nagy döntéseiben.

Ki más is lehetne a tanösvény mentora, mint Petőfi Sándor, aki Szendrei Júliával Székelyhídon ismerkedett meg, ott kezdett udvarolni, és híres szerelmük során mintegy negyven szerelmes verset írt – emelte ki a ferences szerzetes. – Petőfi Sándor Júlia kezét is versben kérte meg.

A megnyitón a székelyhídi diákok Petőfi Sándor szerelmes költeményeiből szavaltak részleteket.

A kiállításmegnyitó után Böjte Csaba és Bognár István kollégiumi vezető Legyünk egymás ajándékai! című pódiumbeszélgetését hallgathatták meg az érdeklődők.

Ezt követően Böjte Csaba szentmisét mutatott be a debreceni Megtestesülés templomban.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg: Kovács Ágnes

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria