Phil Bosmans: Mondj igent az örömre

Kultúra – 2024. július 28., vasárnap | 19:00

A kötet írója, Phil Bosmans (1922–2012) belga római katolikus pap, író élete jelentős részében betegekkel, fogyatékkal élőkkel, idősekkel, szüleik által elhagyott gyerekekkel, egykori börtönviseltekkel foglalkozott. Könyvei mintegy harminc nyelven jelentek meg, közel egymillió példányban.

A szerzőnek ez a könyve eredetileg 2002-ben jelent meg németül. A közelmúltban a Szent Gellért Kiadó és Nyomda magyarul is kiadta a kötetet. Phil Bosmans mindennapi tapasztalata volt, hogy világunkat mély szomorúság üli meg. „Egy nagy sivatagban élünk. A sivatagban semmi nem növekszik vagy fejlődik, teljesen örömtelen hely. Az emberek fáradtak és kedvetlenek. Szenvednek az élettől. Sokan kínlódnak a tétlenségtől vagy attól, hogy képtelenek egymással békében élni.”

A könyv lelkipásztor szerzője kifejti: igaz ugyan, hogy

a hatalmas sivatagban csupán apró oázisok lehetünk, „de ott új élet fakadhat, s a víz közelében növekedni, virágozni tud minden növény”.

Ne zavarjon bennünket, ha mások állandóan sopánkodnak vagy borúsan látják a világot, csak legyünk optimisták, és mondjunk igent az életre. Phil Bosmans számára egyértelmű, hogy mindannyian örömre születtünk.

A kötet írója elmesél egy történetet: valahol vidéken, egy kicsi faluban élt egy bölcs öregember. Betöltötte a kilencvenedik évét, elégedettnek és boldognak látszott. Valaki egyszer azt mondta neki: „Micsoda szép, hosszú életed volt! Milyen sok évet éltél át!” Az öregúr így válaszolt: „Mindig csak egy napot éltem. Ezt tanította meg nekem az élet.”

Phil Bosmans szerint „Ha valóban élsz, csak ma élsz.” A lényeg: „Ne vágj keserű képet a tegnapi nap nehézségei miatt, és ne terheld szívedet a holnap gondjaival… Fogadd el a mai nap csodáját… Mindent helyezzünk gondviselő jó Atyánk kezébe! És holnap reggel mindent újrakezdhetünk.” Jézus mondta az isteni Gondviselésről: „Azt mondom ezért nektek: Ne aggódjatok életetek miatt, hogy mit esztek vagy mit isztok, sem testetek miatt, hogy mibe öltöztök! Nem több az élet az eledelnél s a test a ruhánál? Nézzétek az ég madarait! Nem vetnek, nem aratnak, csűrbe sem gyűjtenek – mennyei Atyátok táplálja őket. Nem többet értek ti náluk?... Ha a mezei virágot, amely ma virít, holnap pedig a kemencébe kerül, így öltözteti az Isten, akkor benneteket, kishitűek, nem sokkal inkább? Ne aggodalmaskodjatok hát, és ne kérdezgessétek: Mit eszünk, mit iszunk? Ezeket a pogányok keresik. Mennyei Atyátok tudja, hogy ezekre szükségetek van. Ezért ti elsősorban az Isten országát és annak igazságát keressétek, s ezeket mind megkapjátok hozzá! Ne aggódjatok tehát a holnap miatt, a holnap majd gondoskodik magáról! A mának elég a maga baja” (Mt 25,26–34).

Phil Bosmans vallja: csak az őszinte szeretet tehet bennünket új emberré: „Az embertársad iránt érzett őszinte szeretet válik a legnagyobb kincseddé, és így minden mást nélkülözni tudsz, ha úgy hozná a sors… Az őszinte szeretet csodálatos! A házastársadhoz, a környezetedben élő embertársaidhoz fűződő őszinte szereteted hihetetlen csoda. Felemeli azt, aki az élet peremén él.”

Az őszinte szeretettel ellentétben az erőszak mindent tönkretesz. „Lerombol minden emberi kapcsolatot… Az erőszak sötét, halálos árnyékkal borítja be mások életét.” Phil Bosmans azonban figyelmeztet: az erőszakot nem lehet erőszakkal legyőzni. „El kell hagynunk az erőszak útját. Új utakra kell térnünk: az emberi jóság és szeretet útjára.” A szeretet „minden sivatagot újra termékennyé varázsolhatna a szeretet erejével. A szeretet olyan, mint az élő víz: mindenekfeletti erő, a Teremtő ősenergiája”. A szeretetben lassan Isten szemével látjuk majd a dolgokat, és akkor végre felismerik, hogy „az élet gyönyörű, és a maga tökéletlenségében is tökéletes minden egyes napunk, hiszen mi sem vagyunk tökéletesek”. Phil Bosmans állítja: „A szeretet meleget ad anélkül, hogy bármikor is kihűlne. A szeretet lángol anélkül, hogy megégetné a másikat.”

A kötet írója leszögezi: válságos időket élünk, de nem szabad kétségbeesnünk. A válság egyúttal új utat is mutat, hogy túlélje az emberiség. Fel kell fedeznünk a valódi értékeket. „Csak az élő hordozhat életet. Kérjünk Istentől új szívet magunknak, hiszen ez teremt bennünk új életet.” Ahogyan Ezekiel könyvében olvashatjuk: „Új szívet adok nektek és új lelket oltok belétek, kiveszem testetekből a kőszívet és hússzívet adok nektek” (36,26).

Phil Bosmans fölteszi a kérdést: vajon miért a Marson keressük az életet, sok száz millió kilométernyire innen, amikor itt a Földön embermillióknak nincs emberhez méltó élete? „Miért halnak éhen emberek? Miért kell szenvedniük a magukra hagyott gyermekeknek? Miért ölik egymást az emberek? Miért kínozzák meg az ártatlanokat? Miért nem veszünk tudomást az elesettekről? Miért nem biztonságos az emberi élet már az anyaméhben sem?” A lelkipásztor leszögezi: a magzati élet is emberi élet, éppen ezért megtámadhatatlan. „Az az ideológia, amely törvényesíti a magzatgyilkosságot, semmiben sem különbözik a koncentrációs táborok ideológiájától.” Phil Bosmans megvilágítja: az embernek mindig szüksége van mások segítségére, az emberhez méltó élethez, de soha semmi nem indokolhatja egy magzat megölését. „Ahol mindenkire odafigyelnek, bármennyi fáradságba kerül is, ott valóban örömteli lesz az élet.”

A papi hivatásának jelentős részében sérültekkel, fogyatékkal élőkkel foglalkozó Bosmans atya figyelmeztet: a sérültek nagyobb figyelmet és több törődést igényelnek. Mindannyiunknak vannak lehetőségei és határai.

Ha igazán emberek akarunk lenni, el kell gondolkozunk azon, hogyan segíthetünk másoknak, azoknak, akik nehezebben élnek, mint mi. Hiszen senki nem él önmagának.”

Amikor odalépünk hátrányos helyzetű embertársaink mellé, hamar ráébredhetünk: mi is legalább ugyanannyit kapunk tőlük.

Phil Bosmans nem elégedett meg azzal, hogy beszéljen, írjon és álmodjon egy olyan világról, ahol az emberek valóban emberhez méltóan élhetnek, hanem szüntelenül munkálkodott is érte. Befogadó házat és otthont létesített hajléktalanoknak, menekültek, cigányok, bántalmazott nők számára. 1983-ban például Brügge mellett megvásárolt egy parasztgazdaságot, hogy munkát és megélhetést biztosítson a rászorulóknak. Gyakran felhívta a közvélemény és a politikusok figyelmét az emberek problémáira, előadásokat tartott és megoldásokat javasolt a szociális gondok enyhítésére. Sokan nevezték őt – joggal – korunk „modern Assisi Szent Ferencé”-nek.

Phil Bosmans: Mondj igent az örömre
Szent Gellért Kiadó és Nyomda, 2024

Fotó: Phil Bosmans/Facebook; Szent Gellért Kiadó és Nyomda

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria