Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka imára hív a békéért Nagyboldogasszony ünnepén

Kitekintő – 2024. augusztus 12., hétfő | 12:55

Pierbattista Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka üzenettel fordult a szentföldi keresztényekhez Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából, amit augusztus 10-én tettek közzé. A főpásztor augusztus 15-én, Szűz Mária mennybevételének ünnepén imádságra hív a békéért.

A pátriárka kifejezte fájdalmát a szörnyű közel-keleti háború miatt, amely szenvedést és megdöbbenést okozott az elmúlt hónapokban. A bíboros úgy értékelte: egyre nehezebb elképzelni ennek a konfliktusnak a lezárását, amelynek az emberek életére gyakorolt hatása nagyobb és fájdalmasabb, mint bármikor korábban. A gyűlölet, a harag és a megvetés fokozza az erőszakot, és eltávolítja a közel-keleti konfliktus megoldásának lehetőségét.

Egyre nehezebb olyan embereket és intézményeket találni, akikkel párbeszédet lehet folytatni a jövőről és a békés kapcsolatokról.” Úgy tűnik, hogy ez a jelen „ennyi erőszakkal és persze haraggal vegyítve”, mindenkit összetör.

Pierbattista Pizzaballa bíboros augusztus 15-re, Szűz Mária mennybevételének ünnepére úgy tekint, mint egy olyan napra, amely fontos lehet a konfliktus menetének megfordítása szempontjából. A pátriárka arra hívta a híveket, hogy ezen a napon mondjanak el egy imát a békéért a mennybe felvett Szűzanya közbenjárását kérve. Továbbá kérte, hogy „a plébániák, a szemlélődő és apostoli szerzetesközösségek, valamint a jelen lévő zarándokok egyesüljenek a közös békevágyban, amelyet a legszentebb Szűzre bízunk”.

A sok szó után és miután „mindent megtettünk azért, hogy segítsünk, és közel legyünk mindenkihez, különösen azokhoz, akiket leginkább sújt a konfliktus, nem tehetünk mást, mint hogy imádkozunk” – olvasható az üzenetben.

Szemben a túl gyakran elhangzó gyűlölködő szavakkal, szeretnénk felajánlani imánkat, amely a kiengesztelődés és a béke szavaiból áll.”

Végül Pierbattista Pizzaballa bíboros kifejezte reményét, hogy a hosszú éjszakában, amelyet átélünk, Szűz Mária közbenjárására a Szentföld és az egész világ számára felragyog a fény.

Forrás: Vatikáni RádióLatin Patriarchate of Jerusalem

Fotó: Latin Patriarchate of Jerusalem; Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria