Pódiumbeszélgetés keretében bemutatták Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek könyvét Sümegen

Hazai – 2023. december 12., kedd | 9:00

A keresztény értékeket közvetítő Padányi Alapítvány által december 1-jén Sümegen rendezett eseményen Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek Az istenkeresés útjain című kötetéről és Európa jövőjéről beszélt. A programról Horváth Tibor római katolikus teológus írt összefoglalót, melyet szerkesztett formában közlünk.

A könyvbemutatón Sümeg polgármestere, Végh László köszöntötte Márfi Gyula nyugalmazott érseket és az érdeklődőket.

Az esemény kezdetén Horváth Tibor római katolikus teológus tartott rövid felvezetést a természetes istentanról, kapcsolódva Márfi Gyula könyvéhez.

Ezt követően a nyugalmazott főpásztor vázlatosan vezette végig a hallgatóságot Az istenkeresés útjain című kötet fejezetein.

Előadása második felében Márfi Gyula Európa jövőjéről beszélt. „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz” – utalt Robert Schuman német–francia kereszténydemokrata politikus szavaira. Felidézte: három keresztény államférfi, Robert Schuman, a német Konrad Adenauer és az olasz Alcide De Gasperi nevéhez fűződik az európai egyesítés terve. Ők a központosított hatalomgyakorlástól távol álló uniót képzeltek el, amelynek fundamentuma a nemzetek közötti kapcsolatok egyenrangúsága – hangsúlyozta a nyugalmazott érsek.

A folytatásban arról szólt, mit köszönhet a földrész a kereszténységnek: a múltbéli széttagoltságot felváltó, hit általi egységesítést, a személyiség- és polgári jogok térnyerését, valamint a művészetek szerepét. Majd a jelent illetően aggasztó tényeket sorolt fel Márfi Gyula, például hogy kihagyták az Európai Alkotmány előszavából a keresztény gyökerekre való hivatkozást. Törekvések vannak arra, hogy ne legyenek ünnepek, keresztek, karácsonyfák; úgy tűnik, a vallási tolerancia a kereszténységre nem vonatkozik – figyelmeztetett Márfi Gyula, aki arról is szólt, hogy évekkel ezelőtt XVI. Benedek pápát nem engedték be előadást tartani a római állami egyetemre.

A demográfiai válság miatt munkaerőhiány alakult ki – mondta a pódiumbeszélgetésben a nyugalmazott veszprémi érsek. A genderideológia házasság- és családellenes, társadalomromboló hatását is megemlítette; szólt az antifajelméletről, a nemzeti identitás nélküli, csak európainak nevezett polgárokról, rámutatva e végletességek ördögi jellegére. Európára leselkedő veszély az uniformizálódás; a nemzetközi nagytőke manipulálható, lelkileg kiüresedett, kötődések nélküli engedelmes fogyasztókat akar – mondta Márfi Gyula. Úgy véli, a migráció eszköz a kereszténység eltüntetésére a kontinensről; az iszlamizálódás hatására Nyugat–Európa néhány évtizeden belül akár kalifátussá is válhat.

A nyugalmazott érsek méltatta Magyarország Alaptörvényét, amely kiemeli a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, védi a házasság intézményét férfi és nő között, és támogatja a gyermekvállalást.

Gondolatmenete végén Márfi Gyula kiemelte az imádkozás erejét. Egyértelműen ki kell mondani: „Veled, Uram!”

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria