Polgármesterekkel találkozott Ternyák Csaba egri érsek

Hazai – 2023. augusztus 24., csütörtök | 11:25

Immár hagyomány, hogy polgármesterekkel találkozik Ternyák Csaba egri érsek augusztus végén Egerben. Azon települések vezetőit hívják a főpásztorral való találkozóra, ahol az Egri Főegyházmegye fenntartásában működnek oktatási-nevelési intézmények.

Lóczi Tamás, az Egri Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa, a helyi Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) elnöke köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva: a kötetlen együttlét célja, hogy legyen lehetőség megbeszélni, milyen módon tudjuk szolgálni a reánk bízottakat. A jövő tanév mottójához kapcsolódóan – „Krisztus a jövő!” – elmondta: Ferenc pápa látogatásának jelmondata jegyében továbbra is keresztény, nemzeti értékekre alapozott oktató és nevelő munka folyik az iskolákban.

Ternyák Csaba egri érsek arra hívta fel a figyelmet, hogy minden esztendőben Szent István király ünnepéhez közel szervezik a találkozót, kifejezve az ezeréves múlthoz való kötődést. Ez az elkötelezettség nem múltba révedés, ellenkezőleg: feladatot jelent, hogy a jövőre szegezzük a tekintetünket, s azt az irányt, amit szent királyunk megszabott, továbbvigyük – hangsúlyozta a főpásztor. Kifejezte: nagyon hálás a településvezetőknek, a pedagógusoknak és a szülőknek, hogy az egyházmegyére bízták az intézményeket és a gyermekeket.

Az érsek hozzátette: munkatársaival elkötelezett amellett, hogy ezt a szolgálatot továbbra is felelősséggel folytassák, együttműködve minden érintettel.

*

A tapasztalatok szerint egy település életére komoly hatással van, ha egyházi iskola működik ott. Óriási lelki többletet jelent – mondta a találkozó után Sváb Antal, Szikszó polgármestere a Szent István Televíziónak nyilatkozva. Hozzátette: komplex intézményt tart fenn az egyházmegye a településen, ami a helyben maradást is segíti, és a kulturális életet is gazdagítja.

2023 szeptemberétől újabb településen vállal fenntartói feladatokat az Egri Főegyházmegye. Ezzel kapcsolatban Üveges Attila, Szögliget polgármestere elmondta: érlelődött egy ideje a döntés, hogy az alapítványi iskola a főegyházmegyéhez kerüljön; a fejlődés lehetőségét látják a többségében katolikus településen.

Az Egri Főegyházmegye fenntartásában 57 oktatási-nevelési intézmény működik, mintegy száz feladatellátási helyen.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szöveg: Bérczessy András

Fotó (illusztráció): Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria