Porciunkula-búcsút ünnepeltek a bánsági svábok Máriaradnán

Külhoni – 2023. augusztus 8., kedd | 15:07

Augusztus 2-án német zarándoklatot és Porciunkula-búcsút ünnepeltek a máriaradnai kegyhelyen (Arad megye). A szentmise főcelebránsa a zsombolyai származású Robert Dürbach volt, aki jelenleg a németországi Uhingenben plébános, és saját elmondása szerint az utolsó bánsági sváb, akit a rendszerváltás előtt a Bánságban pappá szenteltek. A zarándoklat alkalmával ünnepelte ezüstmiséjét.

A máriaradnai kegytemplomban, a Bánságot Erdélytől és a Körös-vidéktől elválasztó Maros folyótól északra található barokk bazilikában csak német nyelven beszéltek augusztus 2-án a Romániából és Németországból érkezett svábok zarándoklatán. Porciunkula-búcsút ünnepeltek a bánsági kegyhelyen.

A máriaradnai Porciunkula-ünnep jelentősége nem véletlen, hiszen a 16. században az oszmánok elől menekülve ferencesek telepedtek le itt.

2011-ben Martin Roos akkori temesvári püspök vezette be a német zarándoklatot Máriaradnán. Évről évre egyre több sváb származású hívő érkezett a kegyhelyre ezen a különleges napon, hogy a Szűzanya közbenjárását kérje.

Az oltár fölött látható ezüst sugárkeretes kegykép vonzza a tekintetet. A Mária-képet Georg Vrinčonosa helyi bosnyák lakos vásárolta meg egy olasz vándorkereskedőtől, évekkel később pedig a radnai templomnak ajándékozta. A kép valószínűleg egy észak-olaszországi nyomdából származik, és 1695-ben, miután az oszmán csapatok felgyújtották a templomot, sértetlenül megmaradt. Csodatévő erőt tulajdonítanak neki.

Az augusztus 2-án tartott idei Porciunkula-ünnepre busszal vagy gépkocsival érkeztek a zarándokok a kegyhelyre. Ma már csak kevesen indulnak el gyalog Máriaradnára.

A német zarándoklat kezdetén körmenetben vonultak be a kegytemplomba a hívek és az asszisztencia. A ministránsok mögött, akik a körmeneti keresztet vitték, a szentannai Mária-lányok vonultak; őket egy bánsági hegyvidéki német szervezet zászlaját vivő férfiak követték, majd a koncelebráló papok és a főcelebráns, Robert Dürbach.

A búcsúi szentmise elején a zarándokok elénekelték a Glorwürd´ge Königin kezdetű éneket.

A szentmisén jelen volt Ulrich Letzgus újmisés pap is a rottenburg-stuttgarti egyházmegyéből. Jelen volt továbbá Peter-Dietmar Leber, a németországi Landsmannschaft der Banater Schwaben egyesület elnöke és felesége, valamint a resicabányai Erwin Josef Țigla, a bánsági hegyvidéki Német Demokrata Fórum elnöke.

*

A zsombolyai származású, jelenleg a németországi Uhingenben plébánosként szolgáló Robert Dürbach a bánsági németek zarándoklata alkalmával ünnepelte ezüstmiséjét Máriaradnán. Az ünnepi esemény kapcsán a temesvári püspökség sajtómunkatársának nyilatkozva elmondta: szívesen emlékezik vissza első látogatásaira, amikor még gyermekként járt Máriaradnán. „Itt kezdődött a lelki életem, itt találtam meg a folytatást, és remélem, hogy az ő oltalma alatt hagyhatom el ezt az életet. (...) Emlékszem Ernst Harnisch ferences atyára, aki a kommunizmus nagyon nehéz időszakában az itteni kegyhely őrzője volt. A templom előtt magas hárs- és tölgyfák álltak, és ő mondta nekünk, gyerekeknek, hogy a mókusokat úgy kell lecsalogatni, hogy a makkot a földhöz ütögetjük, mert akkor idejönnek, és a kezünkből esznek. Egy kép talán a jövőre nézve is: hogyan lehet elérni, hogy a hívek elfogadják a pap tanítását.”

A bazilikához vezető lépcső előtt balra két nagyobb hársfa áll, melyek árnyékában a forró nyári napokon a zarándokok gyakorta megállnak, hogy egy kicsit megpihenjenek, mielőtt elindulnak fölfelé a lépcsőn; hogy erőt merítsenek, mielőtt visszatérnek a mindennapokba.

Forrás: temesvári püspökség sajtóirodája/Raluca Nelepcu

Fotó: temesvári egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria