Pósaházán tartották a munkácsi egyházmegye ifjúsági találkozóját

Külhoni – 2024. július 12., péntek | 16:46

A Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye ifjúsági találkozóját idén július 5–7. között rendezték meg a pósaházi Szent József nővérek kolostorának területén. A találkozó mottóját Izajás próféta könyvéből választották: „De akik az Úrban bíznak, új erőre kapnak!” (Iz 40,31).

A találkozó programjai között szerepelt szentmise, szentségimádás, dicsőítés, elmélkedés Isten igéjéről és az arról szóló beszélgetés; érdekes előadások, vetélkedők, közösen eltöltött esték.

Az eseményre az egyházmegye számos pontjáról érkeztek a résztvevők, 14 és 28 év közötti fiatalok.

„Nagyon jó volt ismét átélni a pósaházi lelkigyakorlatos ház családi légkörét. Örültem, hogy a vetélkedőben mi lettünk a győztesek és értékes könyveket nyertünk. Különösen emlékezetesek voltak számomra az előadások az ember Istenbe vetett mély bizalmáról, melyet Miklós püspök, Luigi professzor és Ligy nővér tartottak. Új szempontból mutatták be nekünk az Istennel való kapcsolatot. A szentmise, a szentségimádás és a dicsőítés pedig segítettek abban, hogy megújult erővel folytassuk az életünket Krisztussal” – mesélték az ungvári fiatalok.

Különleges értéket kölcsönzött a találkozónak Luigi Santopaolo, a Pápai Biblikus Intézet professzora és Edita Ullmann SSPS nővér jelenléte. A fiatalok nagy lelkesedéssel hallgatták a professzor előadását, melynek alapjául a Szentírás szavai szolgáltak.

A három nap alatt a résztvevők a Szent József nővérek együttesének zenei szolgálatát élvezhették.

A második napon a szentmise főcelebránsa Lucsok Péter Miklós OP megyéspüspök volt. Szentbeszédében fontos tanácsokkal látta el a fiatalokat, és az ifjúsági találkozó témájáról előadást is tartott.

„Számomra az ifjúsági találkozó elsősorban újratöltődés volt, melyre olyan nagy szükség van napjainkban” – mondta az egyik résztvevő.

„Ez alatt a három nap alatt lehetőségem volt pihenésre, lelki feltöltődésre, valamint arra, hogy választ találjak kérdéseimre és egyszerűen vidáman eltöltsek néhány napot egy csodálatos légkörben. Az ilyen találkozóknak köszönhetően Istent nemcsak imával, hanem énekkel és tánccal is dicsőíthetjük. Egyszerűen csodálatos volt!” – osztotta meg benyomását egy másik fiatal.

Az ifjúsági találkozót Jurij Holotyuk atya, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye ifjúsági pasztorációjának felelőse szervezte, a szeminaristákkal és az ifjúsági bizottsággal együtt.

Forrás és fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria