Püspöki áldás a felújított vashosszúfalui templomra

Hazai – 2022. március 13., vasárnap | 14:20

Március 12-én, szombaton Székely János szombathelyi megyéspüspök megáldotta a kívül-belül felújított vashosszúfalui Szent Vendel-templomot.

Déri Péter plébános tájékoztatása szerint a két évig tartó munkálatok egyházmegyei, állami támogatásból és a hívek adományából valósultak meg. Új tetőt kapott az épület; a falak átvágásával és szigetelésével a vizesedésnek igyekeztek gátat vetni. A padozat és a nyílászárók cseréje mellett korszerűsítették az elektromos vezetékeket, a világítást. Új liturgikus tárgyak is kerültek a templomba, amelyet kívülről is felújították. Az épület körüli vízelvezetés kiépítése a következő lépés.

Jó volt látni az összefogást, amely megnyilvánult a falubeliek részéről például a vakolat leverésében, a bútorzat, tárgyak pakolásában, a fuvarozásban, a felújítási munkálatokban. Hálás köszönet mindenkinek, aki segített – mondta Déri Péter atya.

Székely János megyéspüspök is a hála szavaival szólt homíliájában a felújított Szent Vendel-templom megáldása alkalmából bemutatott szentmisén: Hálát adunk, hogy Isten itt akar lakni közöttük. Addig tudunk emberhez méltó életet élni otthonainkban, amíg meg tudjuk nyitni szívünket az ég felé, és engedjük, hogy Isten kegyelme betöltse az életünket.

Jézus az ellenség szeretetére tanít – mondta a főpásztor az evangéliumhoz kapcsolódóan. – Nem arra, hogy mindig mindent söpörjünk szőnyeg alá, soha ne szóljunk, hanem, hogy a szívünkben soha ne legyen helye a rosszakaratnak senki iránt. Egész életünkben mindenki javán munkálkodjunk, még annak is, aki nekünk árt – hangsúlyozta a szónok.

Arra születünk, hogy szeressük. Ha nem találunk rá erre az útra, akkor a szívünk megfagy, megkövesedik, miközben Jézus a szeretet útjára tanítja az embereket.

Az ellenség szeretete, a megbocsátás nem gyengeség, hanem titokzatos erő, amely újjá tudná teremteni a világot.

Ez a titok, a szeretet forrása árad a templomainkból – fogalmazott Székely János.

A szombathelyi megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható és megtekinthető ITT.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria