Püspöki áldást kapott a peresztegi templom új harangja

Hazai – 2024. július 10., szerda | 15:45

Jeles alkalomból gyűlhettek össze a peresztegi római katolikus egyházközség jelenlegi és elszármazott hívei június 30-án, vasárnap. Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmise keretében megáldotta a Szent Miklós-templom új harangját. Az eseményről Holczmann Zsuzsa írt beszámolót, amelyet szerkesztve közlünk.

A II. világháború idején vittek el egy harangot a peresztegi templom tornyából, hogy az Isten dicséretére szolgáló eszközből a pusztítás eszközét, eszközeit készítsék. 1944. augusztus 16-án a ma Bécsben élő Deák Ernő professzor, a falu szülötte akkor kisgyermekként nézte végig szülőháza elől, ahogy a toronyablakon át a harang a földre zuhan, kettétörik, és a pusztulás martalékává válik. Mélyen megérintette lelkét ez az esemény.

Nyolcvan év elteltével az ő és családja nagylelkű adományának köszönhetően a rekvirált harangot pótolták, ezáltal gazdagítva a Szent Miklós-templomot Peresztegen. A 160 kilogramm súlyú harang Gombos Ferenc harangöntő műhelyében készült, Őrbottyánban.

Az új harang készíttetése jó alkalom volt arra, hogy a már meglévő három harang állapotát is felmérjék, és azok felújításával is megbízták a szakembereket. A hívek nagy lelkesedéssel kísérték a projektet, melynek köszönhetően a harangok felújítási költségeit így nagy részben adományokból tudták finanszírozni.

Hosszú idő után ismét négy harang lakja a peresztegi templom tornyát, hogy Isten dicsőségét szolgálva hívják az élőket, elsirassák a halottakat, és megtörjék a viharokat.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Deák Előd

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria