Püspöki látogatás a Somogy Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben

Hazai – 2023. július 12., szerda | 9:51

Varga László megyéspüspök szentmisét mutatott be a Somogy Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben július 9-én. A főpásztor a fogvatartottakért és hozzátartozóikért ajánlotta fel a szentmiseáldozatot, prédikációjában az áteredő jóságról és a belső szabadságról beszélt.

A világban rengeteget beszélnek a bűnről, sokszor az Egyházban is. A bűn kapcsán beszélünk az áteredő bűnről, én azonban sokszor beszélek az áteredő jóságról, melyről hiszem, hogy létezik. Nem gonosztevőként született egyikünk sem, hanem ott van bennünk a jóság, amely ha teret kap és kibontakozik, akkor nagyon szépen tudja formálni az életünket. Természetesen ha rossz döntéseket hozunk, akkor az áteredő jóság helyett az áteredő bűn kap teret, rombolva az életünket – fogalmazott a megyéspüspök, majd egy hajléktalanokkal kapcsolatos élményét idézte fel. Elmondta, hogy egy hajléktalanszállón tett látogatásakor a gondozottak megkérték, imádkozzon elhunyt társaikért. Szentmisét mutatott be, s a prédikáció során nem a főpásztor beszélt, hanem a jelen lévő hajléktalanok mondtak jót elhunyt társaikról.

Mi döntjük el, hogy a rossznak vagy a jónak adunk-e teret. Mindig a saját szívünkben van a határ: mi magunk dönthetjük el, hogyha bántanak, miként reagálunk rá. Istentől mindannyian belső szabadságot kaptunk. A külső szabadságunkat elvehetik, bezárhatnak bennünket, azonban ha megőrizzük a belső szabadságunkat, és mindig a jót akarjuk választani, akkor növekedni fogunk az emberségben és a szeretetben – emelte ki a megyéspüspök, aki a szentmise végén egyenként megáldott minden fogvatartottat.

A megyéspüspököt elkísérték a börtönmisszió szolgálói, Sitkei Lukács állandó diakónus, börtönlelkész, illetve a Meghívtál Zenekar tagjai, akik a szentmisén zenei szolgálatot végeztek.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria