Püspöki szentmise Angyalos Boldogasszony tiszteletére a horgosi Domus Pacisban

Külhoni – 2024. július 29., hétfő | 18:13

Porciunkula közelgő ünnepe (augusztus 2.) alkalmából Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspök kétnyelvű ünnepi szentmisét mutatott be a zarándokoknak a vajdasági Horgos melletti ferences lelkigyakorlatos és közösségi házban július 27-én, szombaton. A búcsúi szentmisén koncelebrált Harmath Károly OFM, Szél József és Dražen Skenderović.

Ünnepelt a horgosi Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos és Közösségi Ház, amelynek védőszentje Angyalos Boldogasszony.

A magyar nyelvű elmélkedésben Fazekas Ferenc püspök a ferences jubileumokra, valamint Szent Ferenc sebeinek emlékére hívta fel a figyelmet.

„Mindenkinek megvan a saját terhe. Ki mondhatja el önmagáról, hogy élete egészen gondtalan, teljesen egészséges? Ki az, akiknek ne lennének csalódásai, fájdalmai? Mi, keresztények, valljuk, hogy Isten fiában, Jézus Krisztusban a Jóisten szeretete, közelsége láthatóvá vált. Ő emberré lett, sőt ő maga is szenvedővé vált. Példájából megtanulhatjuk, hogyan tehetjük a mi személyes fájdalmainkat, sebeinket értelmessé és áldásossá. Szent Ferenc ezt értette meg.

Tudjuk, hogy súlyos betegségektől szenvedett, halála előtt pedig testén láthatóvá váltak Krisztus Urunk sebei. Sokszor testi fájdalmai miatt álmatlanul töltötte az éjszakát, ám a következő reggelen örömteli lélekkel énekelt, és dicsőítette a Jóistent – emelte ki a püspök. – Lehet, hogy bennünk nincs ilyen erős lélek, és nem mindig sikerül türelmesen elfogadnunk szenvedéseinket, de

ha őszinte, szívből végzett imáinkban az Úr kezébe ajánljuk bajainkat, betegségeinket, tehetetlenségünket, akkor az ő közelségében megtaláljuk lelki békénket”

– hangzott el a szentbeszéd végén.

Fazekas Ferenc püspök a Porciunkula-búcsúról beszélt horvát nyelven. Elmondta: az Angyalos Boldogasszony-kápolna Assisitől délre, a közeli erdőben állt. Porciunkula a kis kápolna, amelyet Szent Ferenc épített újjá 1208-ban. Itt éltek az első testvérek, és maga Szent Ferenc hívta először Porciunkulának, azaz kis helynek, sőt kis Szentföldnek. Ezt a kápolnát tartják a ferences rend bölcsőjének. Itt jelent meg Szent Ferencnek az Úr és az Istenanya. Arra bátorították, hogy kérjen tőlük valami „nagy kegyelmet”, bármit. És Szent Ferenc

nem csekélységet kért, hanem azt, hogy aki ezt a kápolnát meglátogatja, teljes búcsút nyerhessen,

vagyis mentesüljön a bűnei által kiérdemelt tisztítótűz szenvedéseitől. 1678-ban bazilikát építettek a Porciunkula fölé, így a kis kápolna a központi kupola közepe alatt áll. Az 1832-es nagy földrengéskor a bazilika sok része beomlott, de a kis kápolna sértetlen maradt.

A Domus Pacisban bemutatott magyar és horvát nyelvű püspöki szentmise végén Harmath Károly OFM, a horgosi ferences lelkigyakorlatos és közösségi ház alapítója és igazgatója köszönetet mondott a megyéspüspöknek, a paptestvéreknek és a zarándokoknak a szentmiséért.

Kifejezte jókívánságait a főpásztornak, hogy életében valósuljon meg a jelmondatában is szereplő ferences mottó: „Pax et bonum – Béke és jóság”. Legyen mindig a béke hordozója családjainkban és az egész Szabadkai Egyházmegyében.

Forrás és fotó: Szabadkai Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria