Püspöki szentmise a szegedi Havas Boldogasszony-templom búcsúján – KÉPGALÉRIA

Hazai – 2024. augusztus 6., kedd | 15:49

A szeged-alsóvárosi ferences templomban augusztus 4-én tartották Havas Boldogasszony búcsúünnepét.

Az ünnepi szentmisét és körmenetet Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök vezette.

Az augusztus 3-án és 4-én megtartott Havas Boldogasszony-búcsú keretében koszorúzás volt a szentként tisztelt néprajztudós, Bálint Sándor közeli szülőházánál és a templom előtti téren lévő szobrát is megkoszorúzták. A búcsú nyitó szentmiséjét az ő boldoggáavatásáért mutatta be Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöki helynöke.

Szombaton Kárpáti Kázmér OFM plébános a hivatásokért mutatott be szentmisét. Görögkatolikus Szent Liturgiát is tartottak, Szaplonczay Miklós esperes vezetésével.

A Ferences Világi Rend szabadtéri keresztutat vezetett, majd szentségimádás volt a quadrumban dicsőítő énekekkel, melyekkel az Eleven Tűz együttes szolgált.

Éjfélkor gyertyafényes szentmisét mutatott be az elhunytakért Ocsovai Grácián OFM, majd egész éjjel virrasztás volt a templomban, Kálmán Bertalan OFM vezetésével.

Augusztus 4-én a reggel 7 órakor kezdődő szentmisét az édesanyai, édesapai hivatásokért ajánlották fel. A szentmisét Fejes Antal OFM házfőnök mutatta be.

A Mária-köszöntő után kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök volt. A szentmisét a családokért ajánlották fel.

A nap során kegyhelytörténeti bemutatót is tartottak: az érdeklődők idegenvezetés keretében megismerhették a templomot, a kolostort és a gyógynövénykertet.

A betegekért felajánlott imaóra után délután a betegekért, idősekért, orvoskért és ápolókért mutatott be szentmisét Zatykó László OFM. A szertartás keretében a betegek szentségét is kiszolgáltatták.

A búcsút záró esti, záró hálaadó szentmisét Bezzegh Kelemen OFM celebrálta.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye; Alsóvárosi Ferences Plébánia, Szeged

Fotó: Ugrits János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria