Püspöki szentmisével és harangmegáldással ünnepelték a pécs-hirdi templom újbóli megnyitását

Hazai – 2024. január 31., szerda | 12:16

A korábban önálló település, ma már Pécshez tartozó Hird városrész Szentháromság-templomába látogatott Felföldi László pécsi megyéspüspök január 28-án, hogy az egyházközség közösségével együtt ünnepelje az Eucharisztiát. A szentmisén koncelebrált Lovász Zsolt helyi plébános.

Az egyházközség képviseletében Vasvári Gyula köszöntötte a főpásztort, majd átadta a közösség ajándékát, iskolások és óvodások munkáját: a templom egyik freskójáról készített színes alkotást.

Lovász Zsolt plébános köszönetét fejezte ki Felföldi László püspöknek a Pécsi Egyházmegye támogatásáért, melynek köszönhetően a közösség újra saját templomában ünnepelheti a szentmiséket.

Az előzményekről szólva a plébános elmondta: a templomot 2019-ben statikai okok miatt bezárták. A Covid-19-járvány idején a liturgiák szüneteltek, majd 2021-ben a helyi református közösség temploma fogadta be a szentmiséket.

A munkálatok befejeződtek, és – mint Lovász Zsolt atya fogalmazott – most kettős ünnepet ülnek. A templom hivatalos birtokbavételét püspöki szentmisével és egy magánszemély közbenjárásának köszönhetően harangmegáldással ünnepli az egyházközség.

Felföldi László püspök köszönetét fejezte ki, hogy a hívek megosztották vele az ünnepüket.

A főpásztor szentbeszéde elején kiemelte, hogy a közösség és a harang megáldása méltó megerősítése ennek az ünnepnek, mely így nagyon gazdag lelki üzenettel is bír: az evangélium hirdetése mint a harangszó szóljon a közösségből.

Egy család, egy közösség élete éppen olyan, mint egy templomépület története – fogalmazott a megyéspüspök.

Felépül, működik, aztán valaminek a hatására meginog, ezért meg kell erősíteni, meg kell húzni az összekötő szeretetszálakat. Ez történt közösségeinkkel, ez történt az Egyházzal.

Nekünk jutott az a feladat, hogy kitaláljuk, hogyan erősítsük meg és találjuk meg azt az utat az életünkben, melyen a ránk bízott krisztusi közösséget élővé tudjuk tenni. Ehhez ki kell venni mindenkinek a maga részét, szolgálatát, amit jó szívvel és örömmel hozzá tud tenni a közössége szolgálatához.

Ezt a szolgálatot veszítette el az Egyház a mai világban, melyben

nem az Egyház, hanem a világ változott meg, ám ezzel együtt megváltoztak a mi lehetőségeink is.

De nem szabad továbbmenni a világ változásának útján, mert látjuk, hogy az nem teremt életet, nem teremt családot, nem teremt közösséget. Megszűntek a stabil, megtartó közösségek, az egyén nem találja benne saját sorsát.

Hogyan kaphatjuk vissza? Úgy, hogy megadjuk azt a gazdagságot, erőt, ami az életünket képes megtartani. Jézus úgy tanított Kafarnaumban, ahol összefutnak a szálak, ahol mindenféle tanító, igehirdető és próféta megjelent, ahogy még soha senki (vö. Mk 1,21–22). Nekünk ehhez nem kell nagyvárosba menni, a telefonunkon mindezek elérhetők.

A nagy zűrzavarban nincs egység, egy szétesett kultúrába kerültünk, ahol nem számít az igazság, az érték, a jóérzés, mert megszállottá vált az emberi élet sivatagában a szív, a gondolkodás, a lélek – fejtette ki homíliájában Felföldi László püspök. – A világ azt kiáltja felénk: Mi köze a pápának, az Egyháznak az életünkhöz, sorsunkhoz?! Tudnunk kell, hogy ez nem az ember szava, ez a sátán szava, a gonosz munkálkodása a mi életünkben. Jézus nem elvenni akar tőlünk valamit, hanem azért jött, hogy Isten éltető bölcsességét bemutassa, az Atyához közel vezessen, összekapcsoljon és éltető igéket mondjon nekünk.

Ma itt, a családjainkban és közösségeinkben Jézus ugyanazt akarja, mint akkor, ott, Kafarnaumban. Azt akarja, hogy a gyerekek boldogok legyenek, és az élet, a szeretet, a család erejének biztonságában nőjenek fel. De ezt nekünk kell számukra biztosítanunk itt, a templomban és otthon, a családi asztalnál – hangsúlyozta a főpásztor.

A világ várja az igazságot, mert érzi, hogy valami nincs rendben. Számtalan lehetőséget kínál, és közülük az lesz a tanítónk, akit követünk. Ezért kell a fiatalok mellé állni, mert ebben a káoszban nem tudják megkülönböztetni egymástól a jót és a rosszat.

Krisztus a mi mesterünk és tanítónk, aki nem úgy tanít, mint a média vagy az internet. Ő az egyetlen igazságot tanítja. Jézus az egyetlen tanító, aki az Atyától jött és az Atyára mutat rá.

Ahhoz, hogy újra fölfedezzük az életnek ezt az óriási lehetőségét, le kell ülni újra a családi asztalhoz, és fel kell fedezni, mivel tudjuk erősíteni életünk szeretetét és derűjét, és újra magunkra kell találni

– biztatta az ünnepi szentmisén részt vevő híveket a megyéspüspök. – Ugyanez figyelhető meg egyházi közösségeinkben. A kialakult helyzetért nem kell hibáztatni senkit. Nem az a lényeg, hogy kinél van az igazság, hanem az, hogy mit akar Krisztus, mit akar a közösség, ugyanis ha az összefogás megvalósul, akkor újra otthonra és szeretetre találunk.

Merjünk bátran a Szentlélekkel Krisztusra hallgatni, akkor valóban új szeretetünnepet és gazdagságot élünk meg.

Amint az evangélium hirdetése megszületik a szívünkben, meg fogják hallani mások is, mint a templom új harangjának hangját,

mert érezni fogják az emberek, hogy itt élet, egység, Isten bölcsessége, Isten közösségének szeretete és öröme lakik, és akkor valóban megújul személyes életünk, családjaink és egyházközségeink élete.

Bízzunk Krisztusban, ahogy Kafarnaumban is bíztak benne, és gyógyultak a szívek. Ma is erre a hitre, bizalomra és gyógyulásra van szükségünk – zárta szentbeszédét a főpásztor.

Az adományként érkezett és a szentmisében megáldott harang korábban egy másik templom tornyában szolgálta a hívek közösségét. Szent Mihály tiszteletére öntötte Szlezák László 1930-ban Budapesten. Alsó átmérője 56 centiméter.

A hirdi Szentháromság-templomban lelt új otthonra, hogy továbbra is hirdesse Isten dicsőségét.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria