Püspöki szentmisével ünnepelték a Nádi Boldogasszony-templom búcsúját Gyulán

Hazai – 2023. augusztus 17., csütörtök | 18:22

Augusztus 13-án, Nagyboldogasszony ünnepe előtti vasárnap tartották a gyulai Nádi Boldogasszony-kegytemplom főbúcsúját. Az ünnepi szentmisét idén is Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök mutatta be.

A közösség két fontos évfordulóra is emlékezett: a gyulai búcsújárást 1398-ban, 625 évvel ezelőtt engedélyezte IX. Bonifác pápa, az 1777-ben megáldott templom szentelésére pedig 1823-ban,  éppen kétszáz éve került sor.

A plébániai tanácsosok testületének jóváhagyásával a hívek évtizedek alatt összegyűlt adományaiból erre az alkalomra a Nádi Boldogasszony kegyképnek új koronája is készült, mely változtatások nélkül követi az eredeti 1951-es, aranyozott bronzkorona mintáját: a szív körüli hét zafír Mária hét örömére utal, míg a hét rubin Mária hét fájdalmát jelzi. Középre került egy nagyobb, kék zafír, mely magát Máriát szimbolizálja.

A jelenések könyvében olvashatjuk: „lába alatt a Hold”, így a kék zafír alá egy két milliméter nagyságú Hold-meteorit-darab került. Jobbról és balról pedig egy-egy nádszál díszíti.

A szentmise előtt került sor a Nádi Boldogasszony-kegykép újrakoronázására és Mária szívének megáldására is.

Ezt követően a püspök ünnepi szentbeszédében kiemelte, a félelem az egyik legszorongatóbb érzés az ember életében. Millió okunk lehet a félelemre, de ha félelemben élünk, az megbénítja az embert. Jézus a lét teljességét birtokolja, így ő a biztos pont: ha bizalommal kötődünk hozzá, akkor nincs okunk félni, hiszen ő az, aki képes mindent azok javára fordítani, akik ismerik őt és bizalommal vannak felé.

A szentmise végén átadták a Nádi Boldogasszony-ezüstérmeket is, melyeket a plébániai tanácsosok testülete és az Apor Vilmos Egyházközségi Alapítvány döntése értelmében Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, Kovács József általános püspöki helynök és Görgényi Ernő gyulai polgármester vehetett át.

A püspöki áldás után körmenettel zárult a Nádi Boldogasszony búcsúja.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Görgényi Ernő hivatalos Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria