Püspökké szentelték Mirko Štefkovićot, az új nagybecskereki főpásztort

Külhoni – 2024. június 1., szombat | 20:59

Püspökké szentelték és egyben beiktatták a Nagybecskereki Egyházmegye megyéspüspökévé Mirko Štefkovićot a nagybecskereki Nepomuki Szent János-székesegyházban június elsején. A főszentelő Német László SVD belgrádi érsek, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke, a társszentelők Santo Rocco Gangemi érsek, szerbiai apostoli nuncius és Fabijan Svalina szerémségi püspök voltak.

A jeles eseményen részt vett Luciano Suriani észak-macedóniai apostoli nuncius, Francis Assisi Chullikatt bosznia- és hercegovinai apostoli nuncius, Jean-Marie Speich koszovói apostoli delegátus, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia, valamint a szomszédos püspöki konferenciák tagjai és a történelmi egyházak képviselői.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai közül jelen volt Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek; Udvardy György veszprémi érsek, az MKPK elnökhelyettese; Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita; Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök; Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök; Varga László kaposvári megyéspüspök; Felföldi László pécsi megyéspüspök; Varga Lajos váci segédpüspök és Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök; részt vett a szentmisén Tóth Tamás, az MKPK titkára és Németh Gábor, az MKPK irodaigazgatója is. A külhoni magyar egyházmegyék képviseletében jelen volt Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök; Böcskei László nagyváradi megyéspüspök; Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspök, illetve Roos Márton nyugalmazott temesvári megyéspüspök.

Nagy számban érkeztek lelkipásztorok, szerzetesek és hívek a nagybecskereki és szomszédos egyházmegyékből. Tiszteletüket tették a magyar és horvát állam diplomáciai képviselői, a magyar politikai pártok és civil szervezetek képviselői és Nagybecskerek város elöljárói.

Ferenc pápa március 18-án nevezte ki Mirko Štefkovićot, a Szabadkai Egyházmegye vagyonkezelőjét nagybecskereki megyéspüspökké.

A szentelési szertartáson felolvasták a kinevezési bullát. Ennek szövege magyar fordításban:

Ferenc püspök, Isten Szolgáinak Szolgája szeretett fiának, Mirko Štefkovićnak, a Szabadkai Egyházmegye papságából, eddigi egyházmegyei vagyonkezelőnek, a Nagybecskereki Egyházmegye kinevezett püspökének, üdvözlet és áldás. Az Úristenbe vetve reményünket és az emberek üdvössége iránti vágytól vezérelve tevékenyen hirdetjük az Evangéliumot minden népnek, hogy így az Anyaszentegyház – amellyel az Isten megismerteti útjait, hogy az Úr világosságában az Ő ösvényein járjon (vö. Iz 2,3.5) – minél több utódnak örvendjen. Miközben örömmel emlékezünk meg mindarról, ami az apostoli küldetés és a lelkipásztori szolgálat alapját alkotja és egyben a keresztény lelkek javát szolgálja az egyetemes Egyházban, figyelmünk a Nagybecskereki Egyházmegye lelki szükségleteire irányul, amelynek széke megüresedett és új főpásztorát várja, miután tiszteletreméltó Német László SVD testvérünket áthelyeztük a Belgrádi Főegyházmegye élére. Rád gondoltunk, kedves fiunk, aki több éves papi szolgálatod során a Szabadkai Egyházmegyében számos érdemmel, hitbéli szilárdsággal, a lelkek iránti buzgalommal, emberi erényekkel és megalapozott jó hírnévvel ékesítetted fel magad, amelyek alapján alkalmasnak tartunk arra, hogy ezt az új szolgálatot átvedd. Meghallgatva tehát az Államtitkárság és a Püspöki Dikasztérium tanácsát, apostoli tekintélyünk teljességével nagybecskereki püspökké nevezünk ki téged, minden hozzá tartozó jogkörrel és kötelezettséggel. A püspökszentelést Róma városán kívül bárhol elfogadhatod, a liturgikus előírások betartása mellett. Azt megelőzően le kell tenned a hitvallást és a hűségesküt Nekünk és Utódainknak, az Egyház törvényei és rendelkezései szerint. Azt akarjuk, hogy döntésünket tudasd egyházmegyéd papságával és hívő népével, akiket szeretettel arra buzdítunk, hogy vezetésed alatt a mindennapi életben hűségesen éljenek Krisztus Örömhíre szerint. Ezért, szeretett Fiam, fogadd be azt az erőt, amely nem tőled származik, hanem a Szentlélektől, és a Boldogságos Szűz Mária, valamint Szent Gellért és Nepomuki Szent János közbenjárásával segítve, Jézus tanítványaként menj el fáradhatatlanul egészen a föld végső határáig (vö. ApCsel 1,8).

Kiadva Rómában, Lateránnál, március hónap tizennyolcadik napján, az Úr kétezer-huszonnegyedik esztendejében, pápaságunk tizenkettedik évében.

Ferenc pápa

A püspökszentelési szentmise végén a Nagybecskereki Egyházmegye új püspöke, Mirko Štefković köszönő beszédet mondott:

„Krisztusban szeretett testvéreim! A szentmise és a püspökszentelés végén tiszta szívemből köszöntöm mindannyiukat, és őszintén köszönöm jelenlétüket és támogatásukat. Elsősorban hálámat fejezem ki a Szentháromság egy Istennek az élet és lelki hivatás ajándékáért, hogy mindmáig fenntart, és lehetővé teszi, hogy újra meg újra megtapasztaljam szeretetének és irgalmasságának kegyelmét.

Őszintén köszönöm Ferenc pápának azt a bizalmat, amelyet irántam tanúsított, amikor a Nagybecskereki Egyházmegye püspökévé nevezett ki. Arra kérem az apostoli nunciust, hogy tolmácsolja hálámat és odaadásomat a Szentatyának.

Külön köszönetet fejezem ki minden jelen lévő érseknek és püspöknek. Először is köszönöm a főszentelőmnek, Német László érsek-metropolita úrnak, hogy vállalta ezt a szolgálatot. Egyúttal köszönöm neki, hogy majdnem 16 évig vezette ezt a drága egyházmegyét. Biztosan sok szép emléket visz majd innen magával. Bízom benne, hogy folytatjuk majd a jó együttműködést, amit most kibővítünk azzal, hogy én lettem az ön által vezetett metropólia szuffragán püspöke. Köszönöm a többi érseknek és püspöknek, akik eljöttek és részt vettek a püspökszentelésemen – mondta Mirko Štefković püspök, felsorolva a jelen lévő főpásztorokat. – Köszöntöm az Isteni Ige Társasága magyarországi tartományfőnökét Magung Ferenc SVD atyát. Köszönöm a püspöki konferenciák titkárainak jelenlétét. (...) Köszönöm Koleszár József atyának, akivel az utolsó pár év alatt nagyon szépen közreműködtünk a Szabadkai Egyházmegye Vagyonkezelőségében.

Őszintén köszönöm a jelen lévő paptestvéreknek, különösen a Szabadkai Egyházmegye papjainak, akik elkísértek ide. Köszönöm szerzeteseknek és nővéreknek, teológusoknak és Önöknek, a Nagybecskereki Egyházmegye kedves híveinek.

Megtiszteltetés számomra, hogy Önökkel folytathatom életutamat. Biztos vagyok benne, hogy számos elvárásuk van az új püspökkel szemben. Együtt fogunk gyarapodni a hitben, szeretetben és közösségben, és arra kérem Önöket, támogassanak imáikkal, hogy eleget tehessek az egyházmegyei közösségünk kihívásainak, amelyekért Isten gondviselése küldött közétek. Köszönetet mondok továbbá a Szabadkai Egyházmegye híveinek jelenlétéért és imádságáért, amelybe továbbra is ajánlom magam.

Köszönetet mondok a világi hatóság különböző szintű képviselőinek, a diplomácia képviselőinek, valamint a társadalmi és civil szféra minden más tisztségviselőjének.

Köszönet mindazoknak, akik részt vettek püspökszentelésem előkészítésében és lebonyolításában. Köszönet a ceremóniamesternek, Alandžak Ilija ferences atyának és Csipak Csaba atyának, hogy gondosan átvezettek bennünket a szentmisén, valamint a diakónusoknak, teológusoknak és ministránsoknak a szolgálatukért és segítségükért. Köszönet az Emánuel kamarakórus közreműködését, Dutina Vilma kórusvezetőnek, Rontó Mártának az orgonakíséretért és Szakály József atyának a liturgikus ének gondozásáért és koordinálásáért. (...) Köszönet ft. Lasić Tomislav atyának a püspöki címerem kidolgozásáért és tolmácsolásért. Sokan tudták követni ezt a szentmisét a médián keresztül, ezért szeretnék köszönetet mondani mindazon médiaházaknak, akik ezt a misét közvetítették, és Bővíz László atyának ennek koordinálásáért.

Végül szeretnék hozzátok fordulni, a Nagybecskereki Egyházmegye kedves paptestvéreihez. A papok a püspök legközelebbi munkatársai, és mint ilyenek mi vagyunk Jézus Krisztus közvetlen munkatársai, kapcsolatban vagyunk vele és egymással. Személyes nyitottságunk Jézus felé, akitől először is mi kapunk kegyelmet, előfeltétele annak, hogy azt közvetíteni tudjuk a hívők felé, akik iránt küldetésünk van. Ezért arra kérlek benneteket, bár szétszórtan élünk a nagy bánáti területen, járjunk közösen az Úr világosságában, a Boldogságos Szűz Mária vezetésével és egyházmegyének védőszentjének, szent Gellértnek pártfogásával.

Még egyszer mindenkinek tiszta szívemből köszönöm, és mindenkire Isten áldását kérem.”

*

Mirko Štefković főszentelőjét, Német Lászlót követi a Nagybecskereki Egyházmegye élén, a belgrádi érsek korábban megyéspüspökként, majd 2022. novemberi érseki kinevezése óta apostoli kormányzóként vezette az egyházmegyét.

Mirko Štefković 1977. szeptember 24-én született Tavankúton (Szabadka községben), Ivan Štefković és Dominika (szül. Ivanković) második fiaként.

Az általános iskolát Tavankúton, Nagyfényen, majd Szabadkán végezte, ez utóbbi helyen a Paulinum Püspöki Klasszikus Gimnáziumot is. Kötelező sorkatonai szolgálatát Nišben töltötte, majd visszatérte után Pénzes János szabadkai megyéspüspök Rómába küldte papnövendékként, ahol az első két évet a Casa Balthasar Intézetben, majd a többi hatot a pápai Collegium Germanicum et Hungaricumban töltötte. Filozófiai tanulmányait a Pápai Urbaniana Egyetemen végezte 1998 és 2000 között, majd teológiát tanult a Pápai Gergely Egyetemen, ahol 2006-ban fundamentális teológiából licenciátusi fokozatot szerzett.

Pénzes János püspök Rómában, 2003. május 3-án diakónussá szentelte. Ezt követően egy évet a horgosi Havas Boldogasszony-plébánián töltött pasztorális gyakorlaton. Pappá szentelésére Szabadkán, 2004. június 29-én került sor, az Avilai Szent Teréz-székesegyházban.

Posztgraduális tanulmányai elvégeztével, hazaérkezése után a megyéspüspök személyi titkárává, valamint a püspöki hatóság jegyzőjévé nevezték ki, amely szolgálatokat 2020-ig végezte, majd 2021-ben a Szabadkai Egyházmegye vagyonkezelőjévé vált, és a Josephinum Papi Otthon igazgatójának feladatkörével bízták meg. Az egyházmegye ceremóniamestere és szóvivője volt 2011-től 2023-ig.

Időközben a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia segédtitkára volt 2010-től, majd 2016 és 2021 között a konferencia titkári tisztségét töltötte be.

A fentiek mellett 2007 májusától 2011 júniusáig a Zvonik katolikus havilap fő- és felelős szerkesztője volt, több mandátumban az egyházmegyei tanácsosok testülete, a papi szenátus és az egyházmegyei gazdasági bizottság, valamint Szabadka Város Kegyeleti Bizottságának tagja. A Szabadkai Egyházmegye Teológiai-kateketikai Intézetében fundamentális teológiát tanít, valamint a szerbiai Mária Rádió állandó lelki munkatársa is. Szabadidejében kedveli a gyors gyaloglást és a kerékpározást, valamint a papi futsalválogatott tagja. Anyanyelve, a horvát mellett felsőfokon beszél szerbül, magyarul, olaszul és németül, középfokon pedig angolul.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria