Rakétatámadásban elhunyt tagjait gyászolja a lembergi katolikus közösség

Kitekintő – 2023. július 6., csütörtök | 20:23

Július hatodikára virradó éjszaka Oroszország „Kaliber” típusú rakétákkal csapást mért Lemberg (Lviv) városára, s egy rakéta többemeletes házba csapódott. Az orosz rakétatámadás következtében legkevesebb 4 ember meghalt, 37 megsebesült, 30 ház megrongálódott és körülbelül 50 személyautó megsemmisült.

A romok alatt még lehetnek emberek, ezért az áldozatok száma növekedhet. A halottak között van a római katolikus székesegyház két híve: a 32 éves Anasztázia és 60 éves édesanyja, Miroszláva. Mieczysław Mokrzycki lembergi metropolita a megholtak hozzátartozóinak részvétét nyilvánította.

A mai éjszaka megmutatta, hogy Lemberg együtt szenved egész Ukrajnával. Meghalnak azok, akiket ismertünk, akikkel egyazon utcába jártunk. Ma az „Adjunk Reményt” Alapítvány önkénteseinek az érseki bazilika mellett működő közössége elveszítette egyik kolléganőjét, barátját, Anasztázia Szenyivát.

Anasztázia Szenyiva

Házukat rakétatalálat érte, aminek köveztében édesanyjával együtt életüket vesztették – közölte a CREDO-val Edward Kawa OFMConv, a lembergi egyházmegye segédpüspöke.

A püspök úr hozzáfűzte, hogy olykor lehet olyan hangokat hallani vagy olvasni néhol az internet-kommentekben, mintha Lemberg nagyon „ellazult” volna és elfelejtette volna a háborút.

De valójában Nyugat-Ukrajna éppúgy a rakétatámadások fenyegetésétől szenved, mint az ország többi része.

Mindezek ellenére Ukrajna nyugati része imádkozik és dolgozik:
– Jelenleg mi itt valódi ima-hátországa vagyunk egész Ukrajnának. Itt állandó jelleggel dolgozunk a humanitárius fronton. Ez mindennapi nehéz és gyakran hálátlan, de szükséges feladat. Embereink fogadják a segélyszállítmányokat, s azokat átpakolják a Harkovba, Herszonba és Zaporizsjába induló kamionokba. Mindez nem látható a raktárhelyiségek falán kívülről, de éppen e nehéz munkának köszönhetően sikerült több életet megmenteni a kahovkai víztározó gátszakadását követően. Mindenütt segítséget nyújtunk, ahol erre szükség van. A segítség nem csak külföldről érkezik, hanem Nyugat-Ukrajna lakóitól is.

S meg kell vallanom, jóleső érzéssel tölt el, hogy az emberek nem csak a fölöslegükből adnak, hanem a lehető legjobbat adják mindazoknak, akik mindenüket elveszítették.”

Kawa püspök hangsúlyozta, hogy „Ukrajna egy test”:
– Ha támadás éri valamelyik várost, mi együtt szenvedünk minden lakójával, ha emberek halnak meg, ez az egész nép fájdalma. Mindenegyes katona vagy civil halála mindannyiunk és az egész nép számára olyan, mint a nyílt seb. És ha kezdjük „méricskélni”, kinek rosszabb, vagy ki tesz többet, akkor a győzelem nem köszönt be hamarosan, pedig arra nagyon is szükségünk van. Ennek érdekében össze kell fognunk.

A terrorista állam próbál megtörni minket, de mi nem hagyjuk magunkat. Velünk az Isten.

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Forrás és fotó: CREDO

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria