Rangos elismerésben részesült Kovács Bálint armenológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója

Hazai – 2023. május 23., kedd | 13:47

A május 19-én átadott Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjban tizenhárom magyarországi nemzetiséghez tartozó, illetve kapcsolódó, kiemelkedő tevékenységet végző személyiség, szervezet részesült, akik, amelyek munkásságukkal hozzájárultak a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez. Az elismerést Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át.

Idén mások mellett Kovács Bálint is átvehette a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által adományozott díjat az örmény nemzetiséggel kapcsolatos magas szintű kutatói és szerzői munkásságáért és az Örmény Katolikus Egyház kulturális hagyatékánek tudományos feldolgozásáért.

A laudáció elismerőleg szólt Kovács Bálint egyetemi docens, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Armenológiai Tanszékének alapítója és vezetője munkásságáról.

Kovács Bálint részt vett több nemzetközi kutatóprojektben, az Örmény Katolikus Egyház kulturális hagyatékának tudományos feldolgozásából önálló könyvsorozat született. Oktatott a hallei Martin Luther Universität Orientalisztika Intézetében, emellett több angol nyelvű tanulmányi ösztöndíjprogramot is szervezett.

A Pro Cultura Minoritatum Hungariae díj átadására a kulturális sokszínűség, párbeszéd és fejlődés világnapja alkalmából (május 21.) került sor, melynek rangját az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság által rendezett Nemzetiségi Gála ünnepi programja biztosította. A díjátadó gálán részt vettek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Armenológiai Tanszékének oktatói és diákjai közül többen is, az örömteli hangulathoz pedig Czárán István, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke és Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes elismerő szavai is hozzájárultak.

Kovács Bálinttal, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Armenológiai Tanszékének vezetőjével készített korábbi interjúnk IDE kattintva olvasható.

Fotó: Lambert Attila

Forrás és fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria