Rangos elismerésben részesült a Pázmány BTK a középiskolás fiatalok önismereti támogatásáért

Hazai – 2024. augusztus 7., szerda | 12:11

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) Hallgatói Szolgáltató Központja rangos elismerésben részesült a Euroguidance Pályatanácsadói Díj 2024-es pályázatán.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal keretében működő Euroguidance Magyarország Központ ötödik alkalommal hirdette meg a pályázatot, melynek célja a magyarországi életpálya-tanácsadás jó gyakorlatainak összegyűjtése, továbbá kommunikációs platform biztosítása a programok népszerűsítésére.

A PPKE BTK Hallgatói Szolgáltató Központja a „Euroguidance a felnőttekért” kategóriában ért el harmadik helyezést Interaktív önismereti foglalkozás gimnazisták számára: kibontakozó felnőttkor és kapunyitás című pályaművével.

A PPKE BTK felelős felsőoktatási intézményként elkötelezett aziránt, hogy változatos eszköztárral támogassa a középiskolás fiatalokat a pályaorientáció során. A Hallgatói Szolgáltató Központ által, a középiskolai kapcsolattartás keretében megvalósuló Partneriskolai Program keretében a kar életpálya-tanácsadó pszichológusa és a pszichológia mesterszakos kortárs segítők rendszeresen tartanak interaktív önismereti foglalkozásokat az érdeklődő gimnazisták számára.

Az alkalmak pszichológiai perspektívából közelítik meg a pályaorientációt, az ismeretterjesztés jegyében kurrens, tudományosan alátámasztott háttértudást, pszichoedukációt nyújtva a fiataloknak.

A középiskolai évek befejezésével párhuzamosan elindul egy új életszakasz, amit a fejlődéslélektan kibontakozó felnőttkornak nevez. Egyedülálló és izgalmas időszak, hiszen a tinédzserkor és a felnőttlét sajátosságait egyaránt magában hordozza. A növekedés során egyre nagyobb teret kap a függetlenség és az önállóság, az érett felnőttkorra jellemző felelősségvállalás és elköteleződés azonban még várat magára.

Az érettségi közeledtével sokan egyszerre tapasztalhatnak izgalmat és várakozást, az aggodalom és a bizonytalanság szintúgy gyakori élményként hathat. Olykor nem könnyű eligazodni a számos továbbtanulási lehetőség között, és kiválasztani a legvonzóbbnak tűnő irányt. Ezt az életszakaszt gyakran jellemezheti egyfajta kapunyitási krízis is, amely természetes része lehet a fejlődésnek. Rendben van tehát, ha egy fiatal többféle irányt kipróbál az életvezetés és a pályaválasztás során egyaránt, míg végül bátran el tud köteleződni a számára fontos értékek mellett.

A foglalkozásokon a diákok bevonásával mutatják be a fiatal felnőttek lelkivilágát, valamint azokat a kihívásokat, amelyek a 18–25 éves korosztályt érintik. Megjelennek a döntéshozást támogató eszközök, illetve hangsúlyos szerepet kap a pszichológiai rugalmasság és a személyiségfejlődés lehetősége is, hiszen ezekben az években nagyobb a fogékonyság a növekedésre, mint bármikor a későbbi évek során.

A kapott elismerés fontos visszacsatolást jelent az egyetem számára. A szakemberek és a segítő hivatást választó kortárs segítők a jövőben is elkötelezetten dolgoznak tovább azon, hogy minél minőségibb és értékesebb programokat nyújthassanak a pályaválasztás előtt álló középiskolás diákok számára.

Forrás és fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria