Redukáljuk látszattevékenységeinket – Rosner Zsolt a máriakéméndi kegyhely búcsúján

Hazai – 2024. szeptember 5., csütörtök | 11:28

A máriakéméndi kegyhelyen a Kisboldogasszony-napi ünnep immár 30 éve a német nemzetiségű hívek búcsúja. Idén az ünnepet a napja előtt egy héttel, szeptember 1-jén tartották, hogy a máriagyűdi kegyhely német búcsújával ne essen egybe, hiszen a Baranya és Tolna megyei hívek közül sokan mindkét kegyhely búcsúira eljárnak. A kegyhely munkatársának beszámolóját szerkesztve közöljük.

Szeptember 8-án ünnepli a Katolikus Egyház Szűz Mária születésnapját, a szeplőtelen fogantatást. A magyar nép Kisboldogasszony vagy Kisasszony napjának is nevezi. A Boldogasszony elnevezés az ősi magyar hitvilágból származik. Boldogasszony az ősi asszonyistenség neve, amelyet Szent Gellért püspök tanácsára a keresztény térítők Szűz Máriára alkalmaztak. Az egész magyar nyelvterületen kedvelt búcsúnap.

Sehol a világon nincs annyi Mária-kegyhely, mint a Kárpát-medencében, sehol nem volt olyan mély a Mária-tisztelet, mint a történelmi Magyarországon,

ahol mintegy 180 Kisboldogasszony-templom vagy -kápolna áll, melyeknek általában ezen a napon van a búcsújuk.

Máriakéménden idén az ünnep szónoka Rosner Zsolt szigetvári plébános volt, aki a szabadtéri szentmisét német nyelven mutatta be. A házigazda Bukovics István, a település plébánosa és Hess István SJ, a püspökszentlászlói Életrendezés Házának lelkésze volt, akik a gyóntatás szolgálatát látták el. A szentmisén a zenei szolgálatot a Bólyi Hagyományőrző Kórus végezte.

A szentmisében Rosner Zsolt kiemelte, Mária mindig legyen a példaképünk, hiszen ő az anyai szeretet legfőbb megtestesítője. Majd egy újszövetségi esemény történetét mesélte el, mely két testvérről szól. Mária és Márta közeli barátai és követői voltak Jézusnak. Testvérükkel, Lázárral együtt gyakran vendégül látták Jézust otthonukban. Az egyik látogatás alkalmával mégis két különböző cselekedetet választottak. Ahogyan pedig Jézus reagált választásukra, nagyon hasznos lecke számunkra ma is.

Márta aggódott, rohangált fel-alá, szolgált és mindent megtett annak érdekében, hogy szeretett vendégük jól érezze magát. Hol volt Mária, amikor Márta segítségre szorult? Ő azt választotta, hogy Jézus lábaihoz ül, és hallgatja, amiről beszél.

Könnyen el tudjuk képzelni, milyen érzelmeket váltott ki Mártából. Ingerültséget, csalódottságot, sértődöttséget. Miért neki kell elvégeznie az összes munkát? Nem az az igazságos, ha Mária segít neki? Márta annyira érezte a saját igazát, hogy felháborodottságában Jézushoz ment, és beszélt vele erről: „Uram, nem törődsz azzal, hogy a testvérem magamra hagyott a munkában? Mondd hát neki, hogy segítsen!”

Ám ahelyett, hogy Jézus megerősítette volna a követelését, megdorgálta őt. „Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle.”

Ez minden bizonnyal olyan érzés volt Márta számára, mintha pofon vágták volna. Mindent megtett saját erejéből annak érdekében, hogy jó vendéglátó legyen. Mégis Mária az, aki a helyes dolgot cselekszi, aki csak ott ült? Fontos, hogy mi magunk is helyes prioritási sorrendet állítsunk, hogy mi is a legfontosabb az életünkben.

Redukálnunk kell a látszattevékenységeinket.

Sajnos rendkívüli módon integrálódtunk a fogyasztói társadalom gyűrűjébe, ebből kellene kiszabadulni és az élet erényesebb dolgai felé elindulni. A mai nap legfontosabb üzenete, hogy Szűz Mária szíve Szent Fia, az Isten és az emberiség iránt mindig tele van reménnyel és szeretettel – zárta Rosner Zsolt a szentbeszédét.

A szentmise után keresztút következett német nyelven, majd német nemzetiségi ünnepi műsorral és szeretetvendégséggel zárult a búcsú.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szöveg és fotó: Biki Endre Gábor/Máriakéméndi Búcsújáró Nagyboldogasszony Kegytemplom Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria