Regnumi fiatalok szerveztek programot litkei és arlói gyerekeknek

Hazai – 2023. július 31., hétfő | 17:15

A Regnum Marianum közösség különböző helyi csoportjaihoz tartozó 16-17 éves fiatalok táboroztak a Nógrád megyei Litke mellett július közepén. Az egyhetes program során lehetőségük nyílt közös sportra és játékokra, akadályversenyen mérték össze ügyességüket; lelkinapon és annak keretében 24 órás szentségimádáson vettek részt, és Barsi Balázs ferences szerzetes előadását hallgathatták meg.

A tábor egyik fénypontja a környék fiataljainak szervezett program volt. Július 13-án reggel a zuhogó eső ellenére kilencven Budapesten és agglomerációjában élő fiatal, majd körülbelül harminc-harminc környékbeli, illetve arlói gyerek érkezett a litkei általános iskolába, ahol csoportos akadályversenyen vettek részt, együtt sportoltak, énekeltek és kézműveskedtek.

A regnumi fiatalok a program előtti délutánt a rendezvény előkészítésére szánták: előadást hallgattak Kovács Krisztiántól, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat litkei Jelenlét Pontjának koordinátorától, aki a környékbeliek életkörülményei mellett saját hivatásáról is beszélt. Ezután játékos formában szereztek tapasztalatot a különböző szociális helyzetekről, ezzel kapcsolatos érzéseiket, tapasztalataikat pedig kisebb csoportokban osztották meg egymással. Végül alaposan felkészültek a másnapi programon vállalt feladataikra: voltak, akik a litkei és arlói gyerekekből álló csoportok vezetését vállalták, mások az akadályverseny vagy a közös sport szervezésébe vetették bele magukat, néhányan pedig a program háttérmunkáiért és lebonyolításáért vállaltak felelősséget.

A szervezők célja az volt, hogy minden táborozó betekintést nyerhessen a nehezebb körülmények között felnövő gyerekek életébe. Ehhez a Regnum Marianum sajátos karizmáját használták: kis csoportokat alkottak, melyekben a táborozók erre a napra vezetettekből vezetőkké váltak. Felelősséget vállaltak a litkei és arlói gyerekekért, személyes figyelmet, minőségi kikapcsolódást és új emberi kapcsolatokat kínálva nekik.

„Felemelő volt látni a táborozó fiatalok megérintettségét és lelkesedését, ahogy vállalták a rájuk bízott feladatokat – írta összefoglalójában Schmutzer Áron, a Regnum Marianum ifjúsági tisztje. – Reméljük, hogy ez a nap mindannyiukban alakította a szegénységről, cigányságról, összességében véve pedig a társadalomban betöltött saját felelősségükről alkotott képüket.

Köszönjük az együttműködést a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, Litke Önkormányzatának, a litkei általános iskolának és óvodának, valamint Szerző Rita Judit ferences nővérnek, aki az arlói gyerekeket kísérte.”

Forrás: Regnum Marianum

Fotó: Lengyel Réka

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria