Rendszeres élelmiszersegély válik lehetővé Arlón a jezsuitáknak és az Élelmiszerbanknak köszönhetően

Megszentelt élet – 2023. június 24., szombat | 19:01

A jezsuiták harmadik éve működő arlói missziójának célja a helyi rászoruló, köztük roma családok segítése. A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel kezdődő együttműködés ezt a munkát támogatja havi háromszáz főre szóló tartósélelmiszer-csomaggal a borsodi faluban. Az első adománycsomagokat a héten készítették össze, mely alkalmon András Attila SJ provinciális is részt vett.

Neulinger Ágnes, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia újságíróképzése volt hallgatójának írását június 22-én tette közzé a jezsuita rend honlapja.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik. Ha a megtermelt, de el nem fogyasztott árukat kamionokra tennénk, a sor Budapesttől egészen Párizsig érne. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület az élelmiszerparazlás ellen küzd, így támogatja egyszerre a rászorulókat és a környezetvédelmet. A szervezet célja, hogy felkutassa és összegyűjtse azokat az élelmiszereket, amelyek forgalomba már nem hozhatók, de fogyasztásra alkalmasak. A magyar Élelmiszerbank 2005-ös megalakulása óta több mint 60 milliárd forint értékű élelmiszert osztott szét karitatív szervezeteken keresztül. Kedvezményezettjeik között vannak gyermekotthonok lakói, idősgondozásban élők, nagycsaládosok, fogyatékkal élők, hajléktalanok, családsegítő központok gondozottjai és az ország elmaradottabb települései. Az együttműködők között megtalálhatók civil szervezetek, szociális intézmények, egyházi közösségek és kisebb települések esetében önkormányzatok szociális osztályai is.

„Sokat számít a helyi beágyazottság. Az együttműködést országos szervezetek esetében is mindig valamilyen kisebb közösséggel kötjük, helyi ügyekre vonatkozóan. Sok felekezettel állunk kapcsolatban, például a katolikus, református, evangélikus, baptista egyház szervezeteivel, de a Krisna-tudatú hívőkkel vagy az Üdvhadsereggel is” − mondja Nagygyörgy András, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója. „A lényeg, hogy az élelmiszer a valóban rászorulókhoz kerüljön” − hangsúlyozza.

Arlón biztosan oda kerül a támogatás, ahol a legnagyobb szükség van rá. A jezsuiták romamisszióját segítik a Szent Ferenc Kisnővérei, a polgármesteri hivatal és a helyi családsegítő szolgálat tagjai, a tevékenység alapját pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programja adja. „A mostani áremelkedés miatt nagyon felértékelődtek az élelmiszeradományok” − fogalmazza meg az élelmiszerbanktól érkező támogatás fontosságát Kozár Bea, a program felelőse. „Márciusban, egy másik adományból, tudtunk lisztet osztani, annak is nagyon örült mindenki. »Legalább tudok sütni egy vakarót«, mondták akkor a helyi asszonyok” − emlékezik vissza.

A misszióhoz júniustól havi rendszerességgel érkezik tartós élelmiszer. „A csomagban biztosan lesz zöldségkonzerv, illetve a téli időben volt instant leves, de szokott lenni gabonapehely is” − sorolja Nagygyörgy András a csomagok várható tételeit. „Nem tudjuk előre megmondani, pontosan mit fogunk adni, mert ez attól függ, milyen élelmiszereket kapunk. Amit viszont biztosítani tudunk, az a rendszeresség és a kiszámíthatóság” – teszi hozzá. Ez az állandó támogatás nagy érték lesz Arlón, ahol eddig csak eseti élelmiszerosztások voltak, például karácsonykor vagy ha egy család élethelyzete megkívánta. „Azt várom, hogy ennek a családjaink nagyon fognak örülni, és meg is fognak lepődni, mert korábban így nem tudtuk segíteni őket. Ha csak egy-egy dolgot tudunk adni rendszeresen, az is sokat számít” − hangsúlyozza Kozár Bea.

A mostani együttműködést a jezsuita rend kezdeményezte, látva az arlói program tapasztalatait és a helyi igényeket. A kapcsolatfelvétel után az Élelmiszerbank képviselői ellátogattak Arlóra, ahol megismerték az ott folyó munkát, és megnézték a Jelenlét Házat, amely segítőközpontként támogatja a missziós tevékenységet. Az Élelmiszerbankhoz forduló szervezetek számára előny, ha nemcsak ételosztást végeznek, hanem beágyazottan tevékenykednek egy helyi közösségben. A jezsuita romamisszió ilyen. „Az a feladatunk, hogy a rászoruló családokat a továbblépésben segítsük, ehhez szervezzük a programjainkat. Az Élelmiszerbankkal kezdődő együttműködés minden hónap második felére jelent majd segítséget a családoknak. Ezzel ki tudjuk egészíteni az eddigi támogatásukat” − mondja Velkey Balázs, az arlói jezsuita romamisszió vezetője.

A havi élelmiszerosztás nagy lehetőség és feladat egyszerre. A támogatott családok körének meghatározását segítik a polgármesteri hivatal, illetve a helyi családsegítő szolgálat munkatársai. Az adományok szállítását a miskolci jezsuita gimnázium kisbusza teszi lehetővé, hiszen az Élelmiszerbank által összeállított csomagokat a budapesti központi raktárból minden hónapban el kell hozni.

Az arlói romamisszió működéséhez minden támogatásra szükség van. Az Élelmiszerbank rendszeres adományai hozzájárulnak ahhoz a jezsuita küldetéséhez, hogy a rend tagjai és munkatársai társául tudjanak szegődni a „szegényeknek, a kitaszítottaknak, a méltóságukban sérülteknek a kiengesztelődés és az igazságosság küldetésének jegyében”.

Forrás és fotó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

András Attila SJ provinciális; Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke, valamint Bölcs Ádám, a szervezet alelnöke