Rengeteg érdeklődőt vonzott a csíkszeredai régizene-fesztivál

Kultúra – 2024. július 27., szombat | 12:00

Július 13. és 21. között rendezték meg a régizene-fesztivált Csíkszeredában. Az idei program rendezőelve a párhuzamok és ellentétek felmutatása volt a különböző zenei műfajok és korszakok között. A helyi művészeket, valamint európai és erdélyi zenészeket is felsorakoztató, telt házas koncertek mellett a kísérőrendezvények is nagy népszerűségnek örvendtek.

Az eseményről Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere és a Csíkszeredai Régizene Fesztivál igazgatója; Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője, valamint Szabó András, a fesztivál művészeti tanácsosa számolt be.

A kilencnapos rendezvényen 28 esemény zajlott, 15 koncerttel, borkóstolóval, gyermekfoglalkozásokkal, régizenei workshoppal, tudományos előadással, kerekasztal-beszélgetésekkel, reneszánsz gyermeknappal, továbbá egy hangulatos szabadtéri régizene-piknikkel és reneszánsz táncházzal.

Idén 6 országból 11 helyszínen 14 kivételes együttes lépett színpadra. A fellépők között volt a hazai Musica Historica, Sebestyén Márta & Andrejszki Judit, Fülöp Mária & Vitárius Piroska, Tóth-Vajna Zsombor, az Ars pro Toto, a Madéfalvi Schola & Lux Aurumque, a Sempre, Flauto Dolce & Hegyi Gábor, a román és magyar zenészek alkotta Concerto Spiralis, a Barokk Fesztiválzenekar, a Carmina Renascentia, a Codex, a franciaországi Into the Winds, valamint Nicholas Parle ausztrál származású csembalóművész.

Szép számban jelentkeztek diákok a július 14–19. között zajló XVI. Régizenei Nyári Egyetemre is. Számokban összegezve: 9 mesterkurzus, 3 mindenki számára nyitott kurzus; 11 oktató, 3 korrepetitor, 3 fordító és 66 részt vevő diák.

A közel egy hétig tartó közös zenei gondolkodást egy, a közönség számára nyitott kurzuszáró hangverseny koronázta meg.

*

Sebesnyén Márta és Andrejszki Judit fellépése nyitotta meg és zárta le a 41. Csíkszeredai Régzenei Fesztivált, amelyet 1980-ban szerveztek meg első alkalommal.

Azóta egyre bővül és színesedik a népszerű és magas szakmai színvonalat képviselő rendezvény repertoárja.

Időben és térben is gazdagodik a fesztivál évről évre; több együttes megszólaltat 19. már századi muzsikát is. Sok a népzenei áthallás is. Mindenki keresi a kapcsoló elemeket, például a keleti zene vagy a kortárs komolyzene felé is tesznek a művészek lépéseket. A fiatalok itt már ebbe nőnek bele: egy új, dinamikusabb zenélésbe, ami már túlmutat az eredetileg kitalált historikus rétegen” – fogalmazott az Erdély TV műsorában Csörsz Rumen István.

A hagyományos nyári esemény népszerűsége töretlen – a koncertek, szakmai beszélgetések, a reneszánsz korba visszarepítő gyermekprogramok sok érdeklődött vonzanak.

„Mindig megtelik az a tér, ahová a régizenei fesztivál koncertjeit szervezzük, legyen az a Csíki Játékszín, a Szent Ágoston-templom, vagy egy kisebb, késő esti koncert helyszíne, és egy nagyon értő és érdeklődő közönség kíséri figyelemmel a Hargita Megyei Kulturális Központ által szervezet fesztivált” – mondta el Ferencz Angéla szervező.

Forrás: Romkat.ro, Erdély TV

Fotó: a csíkszeredai régizene-fesztivál Facebook-oldala (Ádám Gyula, Erdély B. Előd, Szigeti Vajk István, Szőcs Lehel)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Fotó: Erdély B. ElődFotó: Erdély B. ElődFotó: Erdély B. ElődFotó: Erdély B. ElődFotó: Erdély B. ElődFlauto Dolce és Hegyi Gábor (Fotó: Erdély B. Előd)Tóth-Vajna Zsombor orgonaművész (Fotó: Szigeti Vajk István)A Nagy István Művészeti Középiskola diákjai utcazenével szórakoztatták a járókelőket (Fotó: Szigeti Vajk István)Madéfalvi Schola, valamint a Lux Aurumque KamarakórusMadéfalvi Schola, valamint a Lux Aurumque KamarakórusMadéfalvi Schola, valamint a Lux Aurumque KamarakórusMadéfalvi Schola, valamint a Lux Aurumque KamarakórusCsörsz Rumen IstvánNicolas ParleFotó: Szőcs LehelSebestyén Márta és Andrejszki JuditRégizene-piknik a Codex és Musica Historica régizene együttesekkel, Kovács Gábor táncmesterrel (Fotó: Szigeti Vajk István)Régizene-piknik a Codex és Musica Historica régizene együttesekkel, Kovács Gábor táncmesterrel (Fotó: Szigeti Vajk István)Régizene-piknik a Codex és Musica Historica régizene együttesekkel, Kovács Gábor táncmesterrel (Fotó: Szigeti Vajk István)Régizene-piknik a Codex és Musica Historica régizene együttesekkel, Kovács Gábor táncmesterrel (Fotó: Szigeti Vajk István)Régizene-piknik a Codex és Musica Historica régizene együttesekkel, Kovács Gábor táncmesterrel (Fotó: Szigeti Vajk István)Régizene-piknik a Codex és Musica Historica régizene együttesekkel, Kovács Gábor táncmesterrel (Fotó: Szigeti Vajk István)Arany János dalai a Codex együttes előadásában A nagykárolyi Carmina Renascentia régziene együttes héber, latin, francia, angol, német és magyar nyelven énekelt zsoltárokatA nagykárolyi Carmina Renascentia régziene együttes héber, latin, francia, angol, német és magyar nyelven énekelt zsoltárokatReneszánsz gyermeknap a Mikó-várban Reneszánsz gyermeknap a Mikó-várban Reneszánsz gyermeknap a Mikó-várban Reneszánsz gyermeknap a Mikó-várban Barokk Fesztviálzenekar (Fotó: Ádám Gyula)Régizenei Nyári Egyetem (Fotó: Szigeti Vajk István)Régizenei Nyári Egyetem (Fotó: Szigeti Vajk István)Régizenei Nyári Egyetem (Fotó: Szigeti Vajk István)Fülöp Mária csembalóművész és Vitárius Piroska hegedűművész (Fotó: Szigeti Vajk István)Sempre (Fotó: Ádám Gyula)Fotó: Ádám Gyula