Restaurálták a belvárosi templom Mátyás-oratóriumát

Kultúra – 2019. január 25., péntek | 18:36

Befejeződött a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom 15. századi Mátyás-oratóriumának (kegyúri imatermének) restaurálása. A nagyközönség minden szerdán délután 2-től tekintheti meg szervezett tárlatvezetésen.

A feltárási, felújítási munkálatokról január 25-én tartottak sajtótájékoztatót, melyen Osztie Zoltán plébános elmondta: a szűk lépcsőn megközelíthető kis emeleti tér felújítása és az eredeti, reneszánsz kori falfestés feltárása 16 hónapig tartott. Kiemelte: a királyi oratórium egyrészt fontos adalék a templom történetének megértéséhez, másrészt az egyetlen terem Budapesten, ahol ilyen nagy területen megmaradt az eredeti, Mátyás korabeli színező falfestés. A templomtérbe nyíló emeleti helyiség lehetőséget biztosít úgynevezett velencei, többkórusos hangversenyek rendezésére.

Horváth Richárd történész, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa elmondta: írott dokumentum nincs arról, hogy Mátyás király a belvárosi templomban vagy bármely más templomban járt volna, ugyanakkor – tekintve hogy ez a templom volt a város fő temploma, és a király sokszor tartózkodott Pesten, illetve Budán jelentős egyházi ünnepek idején – nagyon valószínű, hogy használta az oratóriumot.

Az oratóriumban közel 180 négyzetméternyi falfelületen megmaradt az eredeti, rózsaszín-fehér-okker festés, és azt fel is tudták tárni – osztotta meg a média képviselőivel Derdák Éva festő-restaurátor. – A falon feltártak egy latin betűs török kori feliratot, több ábrát, például egy néhány centiméteres, kitárt karú alakot a fején töviskoronával, ami feltehetően Jézus-ábrázolás.

Forrás: MTI

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria