Ritka Giotto-másolatra bukkantak egy erdélyi romos templomban

Kultúra – 2016. február 16., kedd | 16:26

Giotto di Bondone egy elpusztult mozaikjának hű freskómásolatát találták meg a Möller István Alapítvány örökségvédői az erdélyi Kiszsolna (Jelna) romos középkori temploma falán – adta hírül február 15-én, hétfőn a Transindex erdélyi magyar hírportál.


A Navicella Vatikánban látható olajmásolata (Francesco Berretta, 1628)

Az alapítvány február 18-án, csütörtökön a budapesti FUGA Építészeti Központban Az erdélyi Mezőség kulturális örökségének kutatása és népszerűsítése címmel műhelykonferencián mutatja be a középkori templom feltárásának eredményeit. Ezek között a legjelentősebbnek a római Szent Péter-székesegyház számára készített Navicella-mozaik (az apostoli halászbárkát ábrázolja, amelyből Szent Péter kiszáll, hogy a víz hullámain járó Krisztushoz közeledjék – a szerk.) hű másolatát tartják, amelyre a Beszterce melletti Kiszsolna középkori templomában találtak rá.

Az eredeti Giotto-mozaik 17. századi megsemmisülése miatt a másolatok különleges értékkel bírnak. A Giotto-mű elkészülte utáni száz évből eddig csak három ilyet ismertek: egyet Firenzéből, egyet a hozzá közeli Pistoiából és egyet Strasbourgból. Közülük egyedül a firenzei az, amelyik nemcsak alapvonásaiban, hanem részleteiben is másolta Giotto képét, pontosan úgy, ahogyan a most előkerült, nagyjából a firenzeivel egyidős kiszsolnai falfestmény is.

„A templom évtizedek óta használaton kívül, romosan áll. Boltozatai részben már beomlottak, és napjainkra a teljes összedőlés fenyegeti. A templom azonban még ma is jelentős értékekkel bír, amelyek közül kiemelkedőek a falfestményei. Miután az újkorban a falképeket többször is lemeszelték, létezésükre csak a legutóbbi időkben derült fény, annak következtében, hogy a templom folyamatosan romló állapota miatt a későbbi meszelések elkezdtek lehullani róluk” – idézte a Transindex a műhelykonferencia szervezőinek a közleményét.

Giotto di Bondone a kutatók szerint az 1305 és 1313 közötti időszakban készítette a római régi Szent Péter-bazilikában a Navicella című mozaikot. A mű szinte teljesen elpusztult a 17. században, a Szent Péter-bazilika újraépítésekor.

Forrás: MTI

Fotó: Transindex.ro; Wga.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria