Római interjú az aranymisés Ruppert József piarista szerzetessel

Megszentelt élet – 2018. július 4., szerda | 10:56

Június 24-én, Keresztelő Szent János születése ünnepén Ruppert József piarista szerzetes aranymisét mutatott be Rómában, a Santa Maria del Suffragio-templomban a római magyar katolikus közösség tagjai részvételével. Másnap Ruppert József a Vatikáni Rádió stúdiójában mesélt életéről, hivatásáról.

Ruppert József ötven évvel ezelőtt, újmiséje után fejezte be egyetemi tanulmányait, és biológia–kémia szakos tanári oklevelet szerzett. A Kecskeméti Piarista Gimnáziumban tanított, de nem minden ment úgy, ahogy azt ő elképzelte – 22 év tanárkodás után váratlanul római központi szolgálatra rendelték. Rómában a piarista rend legfőbb elöljárójának kelet-közép-európai asszisztense lett, sajátos megbízatással Szlovákia és Lengyelország felé, ahol a kommunizmus 40 éve alatt elsorvadt a rend tanítói tevékenysége.

Az iskolai, tanítói munkája kapcsán a piarista szerzetes beszámolt arról, miként látott be a kommunista-ateista időszakban a rendszer a gimnázium falai közé, és hogyan tudták kivédeni a hatalom befolyását. Ruppert atya mesélt az iskola protestáns diákjainak ökumenikus szellemiségű neveléséről, amit a református és az evangélikus lelkészekkel együtt, párbeszéden keresztül sikerült megvalósítani.

Legfőbb próbatételeként azt nevezte meg, hogy abba kellett hagynia a nevelést, mert római szolgálatra rendelték. Öröme az iskola volt, a diákok, a tanítás maga, a kollégium, melynek közössége olyan volt, mint egy család. Hozzátette ugyanakkor, hogy igaz, ennek a munkának az eredményét többnyire csak később, az érettségi találkozókon látták meg. Rómából hazatérve jelenleg kisegítő lelkipásztori és rendtörténeti kutatómunkát végez.

A beszélgetés meghallgatható a Vatikáni Rádió honlapján keresztül.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria