Romániából négyszáznál több fiatal, hét önkéntes és négy püspök készül az ifjúsági világtalálkozóra

Külhoni – 2023. július 26., szerda | 15:26

Az ifjúsági világnapot – Szent II. János Pál pápa csodás kezdeményezését – idén harmincnyolcadik alkalommal rendezik meg; ezúttal Lisszabonban szerveződik köré világtalálkozó augusztus 1. és 6. között. Romániából több mint 400 fiatal zarándok indul útra, közülük 380-an egyházmegyéik révén, a többiek pedig független csoportok tagjaiként regisztráltak.

Rajtuk kívül még 7 romániai önkéntes vesz részt a találkozón, akik felajánlották szolgálataikat, hogy Portugália fővárosában zavartalanul folyhassanak az esemény programjai. Az ifjú zarándokokat négy főpásztor kíséri el: Virgil Bercea, a nagyváradi görögkatolikus megyéspüspök és a Romániai Püspöki Konferencia (CER) laikusokért felelős szekciójának elnöke; Pál József Csaba temesvári megyéspüspök, Claudiu Lucian Pop, a kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus és Böcskei László nagyváradi megyéspüspök.

Az idei ifjúsági világnap témája a „Mária felkelt, és sietve elindult” (Lk 1,39). Az erre a napra küldött üzenetében Ferenc pápa arra bátorítja a fiatalokat, hogy a mozgásban lévő fiatal Szűzanyát tekintsék példaképüknek a másokhoz, különösen is a szegényekhez való odafordulásban, ugyanakkor tanulják el tőle, hogyan fogadhatják be Jézust az életükbe, és milyen módon közvetíthetik őt mások felé.

Az ifjúsági világtalálkozónak régi hagyománya, hogy a vendégfogadó országban a rendezvény előtti időszakban ilyen gazdag programmal, előtalálkozókkal várják a zarándokokat, hogy azok jobban megismerkedhessenek a helyi kulturális és spirituális környezettel. A programban szerepel most is többek között találkozási lehetőség helyi katolikus közösségekkel, imádságokon és zarándoklatokon, szociális és missziós tevékenységben való részvétel, zenés és egyéb művészeti, gasztronómiai eseményekbe való bekapcsolódás.

A romániai fiatalok részvételét a lisszaboni ifjúsági világtalálkozón a CER ifjúsági szakosztálya koordinálja. Az idei lesz az első ilyen találkozó a koronavírus-világjárvány óta. Eredetileg 2022-re tervezték a lisszaboni találkozót, de végül ez év nyarára halasztották, hogy a fiatalok a lehető legnagyobb számban részt vehessenek rajta. „A mostani nehéz időkben – írja Ferenc pápa a fiatalokhoz intézett üzenetében –, amikor a járvány traumái által már megviselt emberiséget a háború drámája sújtja, Mária újra megnyitja mindenki előtt, és különösen számotokra, a hozzá hasonló fiatalok számára a közelség és a találkozás útját. Remélem, és szilárdan hiszek abban, hogy az az élmény, amelyet közületek sokan megélnek majd Lisszabonban, új kezdetet jelent majd nektek, fiatalok, és veletek együtt az egész emberiség számára.”

Forrás: Catholica.ro/romkat.ro

Fordította: D. G.

Fotó: Vatican News; Catholica.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Forrás: Vatican NewsForrás: Catholica.roForrás: Vatican News