Romero érsek meggyilkolására emlékezik Salvador

Kitekintő – 2014. március 24., hétfő | 19:44

Salvadoriak ezrei emlékeztek március 24-én Oscar Romero San Salvador érsekének 34 évvel ezelőtt, 1980. március 24-én történt meggyilkolására – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A megemlékezések március 22-én egy nagyszabású zarándoklattal kezdődtek. Gregorio Rosa Chavez, a San Salvador-i főegyházmegye segédpüspöke a zarándoklat során kiemelte: „Egyházi szinten nagyon közel vagyunk Romero érsek boldoggá avatásához. Minden jel arra utal, hogy közeleg ennek ideje.”

A Romero Alapítvány által szervezett zarándoklat célja az volt, hogy emléket állítson az érsek meggyilkolásának. A fények zarándoklataként ismertté vált kezdeményezés immár hagyománnyá vált. A menet körbejárva a főváros utcáit a székesegyháznál ért véget, amelynek kriptájában van eltemetve Romero érsek. Idén is több mint háromezren, köztük rengeteg fiatal, voltak jelen, akik különböző katolikus szervezetekhez tartoznak. Sok keresztény érkezett Közép- és Dél-Amerikából, az Egyesült Államokból, Kanadából, sőt Európából is.

A boldoggá avatási eljárás 1994-ben kezdődött meg a Vatikánban. Chavez segédpüspök utalt rá, hogy 2017-ben lesz Romero érsek születésének centenáriuma. Annak a reményének adott hangot, hogy ezt megelőzően az oltár dicsőségére emelik a főpapot.

Romero érsek elítélte az 1980 és 1992 között zajlott fegyveres konfliktus igazságtalanságait, amelyek következtében 75 ezer ember meghalt, 8 ezer személy eltűnt és 12 ezer ember rokkanttá vált.

Magyar Kurír