Rózsafüzérrel a kezükben zarándokoltak a hívek öt estén át Sepsiszentgyörgyön

Külhoni – 2022. október 14., péntek | 12:59

Sepsiszentgyörgyért és a világ békéjéért hirdették meg október 3–7. között az idei „Rózsafüzérrel a város körül” elnevezésű zarándoklatot a város katolikus templomainak lelkipásztorai.

Az öt nap során az esti szentmisék prédikációiban az örvendetes rózsafüzér öt titkán elmélkedtek a hívek papjaik vezetésével, majd a kereszt mögött felsorakozva, rózsafüzérrel a kezükben templomtól templomig zarándokolva imádkoztak, a Szűzanya segítségét kérve a városért, a családokért, a békéért.

Az első estén a Szent József-templomban Antal Zoltán László segédlelkész az első titokról, a Szentlélektől való fogantatásról és a Szűzanya alázatáról elmélkedett. Elhangzott többek között, hogy a rózsafüzér kulcs a mennyországhoz. A szentmise után a központi plébániától az őrkői Világ Királynője tiszteletére felszentelt templomhoz vonultak az imádkozók.

Második nap itt, az őrkői templomban Márkus András szentszéki tanácsos a második titok kapcsán Mária Erzsébetnél tett látogatásáról, a szeretetről beszélt, és arról is, hogyan változtatta meg fiatalkorában a katonaságnál töltött nehéz időszakot a rózsafüzér imádkozása. Ezen az estén az őrkői templomtól a Csíki negyedi Szent Gellért-templomhoz vonultak a résztvevők.

A vértanú püspök tiszteletére felszentelt templomban Takács Dezső plébános a harmadik titok, Jézus születése kapcsán arra biztatta a híveket, hogy Rózsafüzér Királynőjének oltalmát kérjék városukra, annak minden családjára. Kérte, tegyenek meg mindent, hogy gyermekeik is máriás lelkületűvé váljanak. A Csíki negyedből az Állomás negyedi Szent Benedek-templomhoz zarándokoltak el a hívek.

A negyedik estén Hajdú János főesperes a negyedik titok kapcsán – a gyermek Jézus bemutatása a templomban – az engedelmességről és a rózsafüzér imádkozásának erejéről beszélt az Európa fővédőszentjének tiszteletére szentelt templomban, valamint arról is, hogy a zarándoklat áldozattal jár, de mindig megvan az eredménye, gyümölcse. Az Állomás negyedi templomtól a Gyár utcai Krisztus Király-templomhoz vezetett az imádkozók útja.

Az ötödik napon, október 7-én, Rózsafüzér Királynőjének ünnepén Takó István plébános röviden ismertette a rózsafüzér történetét, majd az ötödik titok kapcsán – a gyermek Jézust megtalálják a templomban – az engedelmesség, a szabadság és a tisztelet kérdéskörét járta körül.

A zarándoklat zárószakasza a Gyár utcától a belvárosi plébániáig vezetett, ahol Ilyés Zsolt plébános megköszönte a résztvevők imáit, rámutatva, hogy szép tanúságtétel az imádság, de önmagától nem hiteles, csak akkor lesz az, ha a Szűzanya példájára alázattal, készségesen szolgálunk, ha olyan csendben és erővel tudjuk hordozni keresztjeinket, ahogyan ő tette, olyan szeretettel tudunk egymáshoz fordulni, ahogy ő tette.

Forrás: Romkat.ro

Szöveg és fotó: Józsa Zsuzsanna / Krisztus Király-plébánia, Sepsiszentgyörgy

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria