Ruszin közösségek országos zarándoklatát tartották Sajópálfalán

Hazai – 2024. augusztus 28., szerda | 14:17

A Magyarországon élő ruszin közösségek több mint egy évtizede minden évben zarándoklatot szerveznek a sajópálfalai kegyhelyre. Idei közös ünneplésük kétnapos volt, melynek zárásaként augusztus 25-én Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök vezette Szent Liturgián adtak hálát az elmúlt év kegyelmeiért. A zarándoklatáról Varga-J. Bernadett írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

A legtöbben Abod, Filkeháza, Debrecen, Miskolc és Múcsony településekről, a legmesszebbről pedig Kárpátaljáról és a Felvidékről érkeztek ruszin hívek Sajópálfalára.

Az országos találkozó első napján, augusztus 24-én, szombaton a ruszin kulturális értékekre helyeződött a hangsúly.

Megnyílt a kárpátaljai vértanúknak emléket állító kiállítás; előadás hangzott el a Sajópálfalai irmológionról, a Magyarország területén megmaradt legrégebbi kottás görögkatolikus énekeskönyvről. Ez lehetett használatban a Miskolci Egyházmegye jogelődjének megalapításakor, 1924-ben is, hiszen ekkor a liturgia nyelve még ószláv volt – ennek emlékére az ünnepi Szent Liturgián néhány fennhang ószláv nyelven hangzott el.

Az Udvari István Magyarországi Ruszinok Könyvtára idén ünnepli megalapításának huszadik évfordulóját. Az itt őrzött muzeális értékekről is hallhattak az érdeklődők; néhány kötet pedig immár a sajópálfalai ruszin tájházban is megtekinthető.

A kétnapos országos ruszin zarándoklat zárásaként augusztus 25-én, vasárnap Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök vezetésével Szent Liturgiát ünnepeltek a résztvevők, hálát adva az elmúlt év kegyelméért, és kérve az Istenszülő közbenjárását az áldásos folytatáshoz.

„Az Úr azt akarja, hogy újra meg újra kiemelkedjünk a hétköznapok szürkeségéből, és

merjünk valahova a felhők fölé tekinteni.

Merjünk Istenünk nyugalmából meríteni valamit, mert az ünnep felülemelkedés a megszokott dolgainkon és bepillantás Isten ajándékaiba, az Isten országába” – mondta homíliája elején a főpásztor.

A felolvasott evangéliumi példabeszéd (Mt 22,2–14) kapcsán, amely Isten országát egy lakodalomhoz hasonlítja, a megyéspüspök szentbeszédében tisztázta: Isten a kinyilatkoztatott evangélium szerint azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság ismeretére. Isten nem akarja a bűnös halálát, hanem hogy megtérjen és éljen. Az Atya ünnepet szerzett egyszülött Fiának, és ünnepet szerez számunkra is.

Isten az, akinek egyszülött Fia sorsközösséget vállal velünk, gondok között élő emberekkel. Ennek az egyszülött Fiúnak a menyegzője folyik a Szent Liturgián, és ennek a lakomának részesei azok, akik a szent Eucharisztiához járulnak. „Szent Liturgiánk során adja meg az Úr mindenkinek azt a kegyelmet és bátorságot, hogy a lakomán illő módon részt véve, részesüljön abból az ajándékból, amit a teremtő és megváltó Isten szánt neki” – fogalmazott Orosz Atanáz püspök.

Ünneplésünkben a legfőbb szempont, hogy Jézus Krisztus békéjét vegyük át és adjuk tovább a ránk bízottaknak, a bennünket észrevevő embereknek. Ebben a lassan már világháborússá váló légkörben, ebben a világméretű fergetegben nekünk meg kell tartanunk lelkünk nyugalmát, és kérni a Mindenhatót, hogy azt a lelki békét, amelyet nekünk most itt megadott, mások is megkaphassák – fogalmazott a főpásztor, a hívek imáit kérve mindazokért, akik háborútól, üldöztetéstől és vérontástól szenvednek.

„Szent Pál arra tanít, hogy tegyünk jót mindenkivel, különösen is hittestvéreinkkel. Gyarapítsuk jó cselekedeteinket, mutassuk azt a szeretetet, amelyet teremtő és megváltó Istenünktől tanultunk és kaptunk!” – buzdított homíliája végén a miskolci megyéspüspök.

Kramarenko Viktor, az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke a Szent Liturgia végén köszönetet mondott a kétnapos rendezvény megszervezésében jelentős szerepet vállaló ruszin önkormányzatoknak és a sajópálfalai parókia közösségének.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria