Sajtótájékoztatón ismertették a Győri Egyházmegyei Zsinat munkamenetét

Hazai – 2024. szeptember 14., szombat | 13:00

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház felszentelésének búcsúnapján, szeptember 13-án Veres András megyéspüspök szentmise keretében hirdette meg és nyitotta meg a Győri Egyházmegyei Zsinatot „Emlékezz, Te Krisztushoz tartozol!” mottóval. Egy éven át papok és világiak keresik életünk minden területét érintően a megújulás lehetőségét. Az eseményről sajtótájékoztatón számoltak be a püspökségen.

Vlaj Márk teológia tanár röviden ismertette a zsinat jelentőségét az Egyház életében. Elmondta, már az apostoli kortól kezdődően voltak egyetemes, regionális és egyházmegyei zsinatok, melyeket azzal a céllal tartottak, hogy rátekintve az Egyház életére adjanak látleletet, és fogalmazzanak meg tanácsokat. Az egyházmegyei zsinat tanácsadó testület, tagjait a megyéspüspök hívja össze, hogy konkrét ügyeket, a hívek mindennapi életét érintő kérdéseket megtárgyalja, s ezekkel kapcsolatban tanácsokat dolgozzon ki.

Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke elmondta, a Győri Egyházmegyében utoljára 90 évvel ezelőtt volt zsinat, ezért elérkezettnek látták az időt a következőre. Az azóta eltelt időben a világ és az Egyházunk is sokat változott, s a lelkipásztori munkánkban az új kihívásokra meg kell találnunk a megfelelő válaszokat” – fejtette ki a főpásztor.

Veres András bemutatta a zsinat logóját és mottóját. Mindkettő célja, hogy világosabbá és megismerhetőbbé tegye az Egyház szándékait. A mottó – „Emlékezz, Te Krisztushoz tartozol!” – szeretne minden embert megszólítani, a logó Fecske Orsolya szociális testvér munkája. Központi eleme a megváltottságunkra utaló kereszt, melyen Jézus egy családot ölel magához. A kereszt egy nyitott kapuban helyezkedik el, mely vár és bevezet minket Isten házába. A logóban felsejlik az Eucharisztia körvonala, melyben Jézus önmagát adja nekünk.

A főpásztor hangsúlyozta, a zsinat célja, hogy ránézve a nehézségekre együtt gondolkodjunk el arról, milyen Egyházat szeretnénk. Meg akarjuk hallgatni egymást, figyelni a Szentlélekre – fogalmazott.

Hencz Márton püspöki titkár arról beszélt, hogy az emberi élet minden területét érintő kérdésekkel foglalkozik a tizenhat, papokat és világi hívőket összefogó zsinati munkacsoport. Így családpasztorációval, ifjúsággal, a papi élettel, lelkiségi mozgalmakkal, a plébániai élettel, liturgikus, hitoktatási, szociális, teremtésvédelmi, ökumenikus, nemzetiségi, gazdasági, egyházzenei, egyházművészeti és kommunikációs témákat vitatnak meg. A bizottságokban az egyházmegye minden részéből vannak tagok, akik havonta hol személyes találkozón, hol az online térben tartják megbeszéléseiket.

A hívek követhetik ezeket, és írásban kérdéseket, észrevételeket fogalmazhatnak meg. A munkacsoportok megbeszélései június közepéig folynak, akkor születik meg az összegző dokumentum. Ezt egy egyhetes zsinati ülés követi, mely végül a főpásztor elé tárja a javaslatokat.

A zsinathoz kísérő programok is kapcsolódnak. Az egyházmegye honlapján és közösségi média felületein imádságok és léleképítő gondolatok kísérik a zsinati folyamatot. A Lélek hullámhosszán – Együtt az úton címmel havonta kávéházi beszélgetéseket tartanak a Café Collisban. Ezen kívül kéthetente podcast beszélgetések lesznek a munkacsoportok tagjaival és fiatalokkal.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria