Segítség ismeretlen nélkülözőknek – Tizenhétezer család kap élelmiszert a „Tartós szeretet” által

Hazai – 2024. március 26., kedd | 16:27

Véget ért a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett „Tartós szeretet” nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtő akció, melyet a Katolikus Karitász bonyolított le országszerte. Március 26-án a budapesti székházban Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke és Écsy Gábor országos igazgató számolt be Dolhai Attila színész, a karitász önkéntese közreműködésével az adománygyűjtés eredményeiről.

Az eseményen részt vettek a meghívott rászoruló családok is, és megkapták a nekik összekészített csomagot. A karitász munkatársai és önkéntesei gondoskodnak arról, hogy húsvétig az általuk támogatott 17 ezer nélkülöző családhoz eljusson a mintegy 150 tonnányi tartósélelmiszer-adomány.

Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese, majd Spányi Antal köszöntötte a jelenlevőket a szűk körű, családias, mégis ünnepi eseményen.

A püspök elmondta, a Katolikus Egyház 13. alkalommal hirdette meg hívei számára a tartósélelmiszer-gyűjtő akciót. „Látjuk, hogy a hívek milyen nagy szeretettel, örömmel hozzák ezeket az adományokat.” Mint mondta, sokan egy-egy adaggal többet vásárolnak, hogy önzetlenül olyanoknak segítsenek, akiket nem ismernek. Szeretetből akarnak segíteni és jót tenni. Az Egyháznak ez küldetése, hiszen Krisztus azt parancsolta: „Szeressétek egymást.”

A szeretet pedig nem valamiféle szép érzelem, hanem azt jelenti, hogy odaállok a másik mellé, és abban támogatom, amire valóban szüksége van.

Spányi Antal hozzátette: mindenkinek nehéz a mai világban. Háború van, a pénzt a fegyverekre akarják elkölteni ahelyett, hogy békességet teremtenének, és elősegítenék, hogy engesztelődjünk ki egymással. Látjuk az emberek nyomorúságát szerte a világon, de mindenkinek nehezebb most, a templomba járóknak is. A szeretet ugyanakkor mindig cselekvő szeretet. Akik megértették az irgalmas szeretetet, próbálják azt gyakorolni is.

A Katolikus Karitász elnöke arról is beszámolt, hogy a program célja az adományosztáson túl az volt, hogy új tagok álljanak be a karitászmunkába, hogy a szegények, a magukra maradottak, a betegek és azok, akikhez nem szól senki, tudjanak rájuk számítani. Az új munkatársakkal az egyházközségek, az Egyház szervezete is erősödik.

Az Egyház a világban mint só, mint világító gyertya van jelen általuk, hiszen ahol szeretet van, a sebek begyógyulnak.

Beszéde végén kérte a megajándékozottakat, hogy jó szívvel gondoljanak az önzetlen adakozókra és azokra is, akik közvetítették, összegyűjtötték és továbbították számukra a rengeteg adományt.

Március 3. és 10. között zajlott le a „Tartós szeretet” akció – ismertette Écsy Gábor. – A felhívás elhangzott minden magyarországi katolikus templomban és az egyházi fórumokon. „Örömmel tapasztaltuk, hogy nagyon sokan meghallották, és csatlakoztak hozzá.” A március eleji héten a katolikus templomokban és a kijelölt gyűjtőpontokon lehetett leadni a tartós élelmiszerből összeállított csomagokat. A felajánlott adományok között nemcsak megvásárolt, hanem házi készítésű élelmiszerek is vannak, melyeket az otthoni készletből ajándékoztak a nélkülözőknek – ismertette az igazgató.

A gyűjtőpontokon a karitász önkéntesei, munkatársai szortírozták az adományokat és készítették el a csomagokat, melyek készen állnak, hogy országszerte több mint 17 ezer család húsvétját tegyék szebbé – folytatta Écsy Gábor. – A csomagokat többféleképpen készítették el annak megfelelően, hogy családoknak, hajléktalanoknak vagy idős egyedülállóknak szánják őket. Liszt, cukor, rizs, tészta, olaj, konzerv, édesség és kedves figyelmességek találhatók bennük. 

A Katolikus Karitász országos igazgatója köszönetét fejezte ki minden adományozónak, azoknak is, akik a 1356-os adományvonal hívásával vagy online adományozással csatlakoztak a felhíváshoz. „Nemcsak adományokat kaptunk, hanem valóban önkénteseket is nyertünk, akik az idejükből áldoztak a karitászmunkára” – fogalmazott végül.

Dolhai Attila színművész megköszönte, hogy részese lehet a Karitász tevékenységének. Hangsúlyozta: az emberek szeretnének segíteni, hiszen különböző fórumokon és a templomban, egyházközösségben is sokat hallunk erről. A segítségnyújtás különböző formái között említette édesanyja példáját, aki akár vasárnap is megosztja az ebédet a rászorulóval, de nem csak így, hanem például tartós élelmiszerrel is lehet segíteni másokat. „Ugyanazzal a szeretettel fogadjátok a segítséget, ahogyan az emberek adják nektek” – kérte a megajándékozottakat.

Dolhai Attila arra is buzdított, hogy ha az utcán találkozunk egy rászorulóval, szóljunk hozzá, nézzünk rá, vegyük fel vele a kapcsolatot. Elmondta, egyszer egy ilyen esetben váratlan szeretetet tapasztalt épp annak az embernek a részéről, akinek adni akart. Hozzátette: ezt a szeretetet érezni lehet a mostani gyűjtés során is.

Ezután Spányi Antal, Écsy Gábor és Dolhai Attila átadták az adományokat a jelenlevőknek, majd maguk is összeállítottak csomagokat a szétválogatott élelmiszerekből.

Az egyik megajándékozott, egy háromgyermekes édesanya röviden elmondta nekünk az élettörténetét. Ápolónőként dolgozott, a férje Alzheimer-kóros lett, nem volt miből megélni. A súlyos agykárosodással élő fiát a gyámhivatal otthonba vitte. Úgy érezte, nem bírja tovább, de ekkor találkozott a Karitász egy munkatársával, aki bátorította, hogy ne adja fel. Azóta is segítik őt a rengeteg nehézség közepette. „Kész csoda, hogy van egy ilyen szervezet! Hogy idáig eljutottam, az a mellém állásuknak köszönhető” – tette hozzá hálásan.

Spányi Antal püspök kérdésünkre elmondta, hogy bár a covidjárvány óta az emberek kicsit óvatosabbak lettek, az adakozók is meggondoltabbak, az adomány mennyisége mégsem csökken, sőt inkább nő. „A jószívűség, a nyitottság, a jót tenni akarás megvan az emberekben. Szívesen teszik a jót; ki mennyit tud, annyit ad.” A püspök elmondta, elsősorban azokat a családokat próbálják támogatni, ahol idős emberek élnek, ahol betegséggel küszködnek, vagy gyerekeket nevelnek. Ugyanakkor igyekeznek minden rászorulót támogatni, a hajléktalanokat, az intézetben élő halmozottan sérült fiatalokat is, hiszen egy kis ajándéknak ők is örülnek húsvétkor.

Próbálunk ott segíteni, ahol a bajt látjuk, és ahol készségesen hagyják, hogy segítsenek rajtuk.

A mai alkalmon is tapasztaltuk, milyen örömmel vették át a csomagokat, látszik, hogy értékelik az ajándékot, ami teljesebbé teszi az ünnepüket – tette hozzá.

Écsy Gábor is megerősítette, hogy ma is vannak lelkes adakozók, akik felelősséget éreznek másokért, akiknek fontos akár egy ismeretlen ember is, aki gondban van, hiányt szenved. A helyi karitászcsoportok összegyűjtik, rendszerezik az általuk adományozott élelmiszert, és a rászorulókra szabott csomagokat állítanak össze belőlük, hiszen nem most találkoznak velük először, egész év során segítségükre vannak. A gyerekes családokat az iskolakezdésben, a nyaraltatásban és karácsonykor különösen támogatják, segítséget nyújtanak a kisgyermekeseknek pelenkaadománnyal, a kerttel rendelkezőknek vetőmagadománnyal. „A mostani élelmiszergyűjtő akció is a folyamat része, mely kifejezi, hogy nyomon követjük a családokat az év minden szakában.”

Dolhai Attila elmondta, édesanyja és édesapja a kistarcsai karitász alapító tagjai, eljárnak a rászoruló családokhoz, így közelről tapasztalja, hogy a támogatottak milyen nagy szeretettel vannak a segítőik iránt. Mint mondta, mindenki a saját lelkiismerete szerint adományoz. Vannak biztosan olyanok, akik mint a szegény asszony az evangéliumban, odaadják a két fillérjüket is, és vannak tehetősebb felajánlók is. Nyitottság és empátia kell az adományozáshoz, amihez sokan otthonról hozzák a mintát.

Fotó: Merényi Zita

Vámossy Erzsébet/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria