Senki sem veheti át a helyeteket – üzenték a fiataloknak Ferenc pápával együtt a Táborhegyi Napokon

Megszentelt élet – 2023. július 24., hétfő | 16:25

„Mária felkelt, és sietve elindult” (Lk 1,39) – a lisszaboni ifjúsági világtalálkozó mottójával rendezte meg a Nyolc Boldogság Közösség idén július 19. és 23. között, 27. alkalommal, ifjúsági táborát, a Táborhegyi Napokat Homokkomáromban. Mik a kegyelmei ennek a tábornak, mire hívja a fiatalokat, és mit szeretne átadni nekik? – erről számolt be Csaba Mária Veronika CB nővér szerkesztőségünknek.

A 2023-as Táborhegyi Napok (THN) két fontos egyházi esemény közé esett, így szerettük volna kihasználni az alkalmat, hogy összekapcsoljuk Ferenc pápa áprilisi budapesti látogatásával és az augusztus 1-én kezdődő lisszaboni ifjúsági világtalálkozóval.

A Szentatya jelenléte és szavai a Papp László Sportarénában tartott találkozón mélyen megérintették és lelkesítették a fiatalokat, így szívesen tértünk vissza az üzenetére, hogy tovább-bontogassuk ezt az ajándékcsomagot: „Jézus a legjobb barát, a legjobb testvér, és nagyon jól tud kérdezni. Ő, aki a Mester, kérdéseket tesz fel, mielőtt válaszokat adna… »Az én kérdésem ez: Mit kerestek? Mit kerestek az életben? Mit keresel a szívedben?«”. A tábort is ilyen kérdésekkel indítottuk az első imaesten: mi a te vágyad, mi a te célod, mit kérsz Istentől? És az öt nap folyamán együtt kerestük az utat az imádságon, az előadásokon, a fórumokon, a testvéri megosztásokon keresztül.

A közösség próbálja megteremteni a lehető legkedvezőbb feltételeket, hogy megnyílhassanak és befogadóvá váljanak a szívek. Imádkozunk a táborozókért, törekszünk arra, hogy a liturgia, a zene, a dicsőítés, az imaestek dekorációinak szépsége, a tanítások, az emberi találkozások Isten szeretetéhez, szépségéhez vezessenek, de tudjuk azt is, hogy a legfontosabb már Isten ingyenes és személyes ajándéka lesz. A találkozás magával a szeretettel, Jézus tekintetével, békéjével, szabadításával, gyógyításával, hívásával.

Szeidel Péter és Csernai Balázs atya volt a tábor két fő előadója, akik a lisszaboni találkozó mottója köré építették fel a délelőtti elmélkedéseket: „Mária felkelt, és sietve elindult…” (Lk 1,39). Alaposan körüljártuk, hogy mit jelent bibliai értelemben felkelni, elindulni, úton lenni, sietni valaki felé, és hogyan nyilvánulhat meg ez a mi életünkben. Az imádságnak mindig központi szerepe van a közösség lelkiségében, így a THN-re jövő fiatalokat is szeretnénk bevonni ebbe a kegyelembe.

A reggelt közös dicsőítéssel kezdjük, délben ünnepeljük a szentmisét, egész délután lehetőség van csendes szentségimádásra, és a napot tematikus imaestekkel zárjuk a templomban, ami dicsőítéssel és buzdítással indul, majd személyes hitlépéssel (a résztvevők kiviszik a Jézusnak írt levelüket az Oltáriszentség elé, a szentélyben elhelyezett útjelző táblákra felírják a vágyaikat) és éjszakába nyúló csendes imával folytatódik.

Délutánonként fórumokat ajánlunk a legkülönbözőbb témákban: Biblia, imádság, önismereti témák (erőforrásaink megtalálása, döntés), szabadulás a függőségekből, tanúságtételek.

A választható programok közé tartozik még a liturgikus tánc, a csendséta és gyógynövényséta az erdőben, a játék, a sport, a beszélgetés is. Meghívott külső előadónk volt Szűcs Sándor lelkész, aki Generációs krízisek és a krízisgeneráció címmel tartott előadást.

Lehet, hogy a mai fiataloknak és a szülők, nevelők generációinak is a korábbiaknál nehezebb kihívásokkal kell megküzdeniük, mégis Ferenc pápával együtt hittel mondjuk: „Barátaim, ti mind értékesek vagytok Jézus számára. Ne feledjétek, hogy senki sem veheti át helyeteket a világ történelmében, az Egyház történelmében: senki sem veheti át a helyeteket. Senki sem képes arra, amire csak ti vagytok képesek. Segítsünk egymásnak elhinni, hogy szeretnek bennünket és értékesek vagyunk, hogy nagy dolgokra vagyunk teremtve.”

Az előadások visszanézhetők a Nyolc Boldogság Közösség YouTube-csatornáján.

Forrás: Csaba Veronika Mária CB nővér, Nyolc Boldogság Közösség

Fotó: Nyolc Boldogság Közösség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria