Sikerrel zárult a Pázmány és a Katolikus Szeretetszolgálat szociálisvezető-képzésének első éve

Hazai – 2023. július 9., vasárnap | 14:00

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Katolikus Szeretetszolgálat közös szervezésében indított szociálisvezető-képzést idén 138 fő végezte el, akik ünnepélyes tanúsítványátadó keretében kapták meg oklevelüket június 30-án pénteken, az egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, Budapesten.

Az átadón részt vett Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár; Birinyi Márk, a Károli Gáspár Református Egyetem szociális képzésének vezetője; Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász igazgatója; Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója; Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora; Birher Nándor Máté, a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) dékánja, Rostáné Riez Andrea, a képzés vezetője; valamint Rettegi Zsolt szaktanácsadó.

Csizi Péter államtitkár beszédében emlékeztetett: „A Katolikus Egyház több mint ezeréves szociális gyakorlata olyan stabilitás és tudás, amely nélkülözhetetlen a szociális gyakorlatban, nélkülözhetetlen a gondoskodáspolitikában”. A politikus hangsúlyozta, hogy „akkor tud erős lenni a gondoskodáspolitika, hogyha nemcsak az intézményrendszere erős és stabil, hanem a vezetők is erősek és stabilak benne.” Mint mondta, ezt valósítja meg Magyarországon a két történelmi múltú katolikus intézmény.

Kópházi Andrea, a vezetőképzés oktatótja személyes hangvételű beszámolója során elmondta: a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a résztvevők nagyon eltérő intézményi háttérrel érkeztek a képzésre, emiatt a sztenderd megoldások helyett új utakat kellett keresni. Ugyanakkor ebből fakadt a képzés legnagyobb előnye is: a résztvevőknek a tananyagot minden alkalommal át kellett alakítaniuk a saját területükre, intézményükre vonatkoztatva, ez pedig az interaktív órák során kifogástalanul megis valósult, ami személyesen és szakmailag is gazdagította őket.

A tanúsítványokat Birher Nándor dékán adta át, majd Vajda Norbert főigazgatóval közösen köszöntötték a szakembereket és vezetőket.

Vajda Norbert örömmel idézte fel, hogy a szociális vezetők képzésének anyaga folyamatosan képes a megújulásra, valamint hangsúlyozta, jelentős cél az is, hogy a vezetők saját emberi, lelki fejlődésükkel is foglalkozhassanak, hogy meg tudjanak állni egy pillanatra, és hogy a mindennapok sodrásából kilépve találkozhassanak olyanokkal, akik minden nap hasonló nehézségekkel és örömökkel szembesülnek.

A főigazgató ezután kiemelte Bokros Márk OSB tavaszi szociális vezetőképzés szimpóziumán elhangzott gondolatát, mely szerint a szerzetesség négy erénye a ma embereinek is például szolgál; ezek a „hallgatás – azaz kifinomult figyelem a másik ember irányában; engedelmesség – mint együttműködési készség; alázat – tehát helyes önismeret és elfogadott énkép; valamint jó buzgóság – azaz kreatív tettrekészség”.

Birher Nándor dékán méltatta az oktatók és a hallgatók kiválóságát, akik nélkül ma ez a képzés nem lenne az egyik legsikeresebb a szakterületen. A dékán felidézte a magyarországi apostoli útja során a PPKE Információs Technológiai és Bionikai Karára is ellátogató Ferenc pápa szavait: „És miközben a technokrata gondolkodás a határokat nem ismerő haladást hajszolja, az ember valójában törékeny, és gyakran épp a határain érti meg, hogy Istentől függ, és hogy össze van kapcsolva másokkal és a teremtéssel. Önmagunk megismerése máshogy fogalmazva arra szólít fel, hogy egy erényes dialektikába integráljuk az ember törékenységét és nagyságát. Ennek az ellentétnek a csodájából születik a kultúra: soha nem megelégedett, mindig kereső, nyugtalan és közösségi, végességében fegyelmezett és az abszolútumra nyitott.”

A májusi, szociális vezetőképzési szimpzóium után a Katolikus Rádió által készített beszélgetést is olvasóink figyelmébe ajánljuk, melyben Sallai Éva szerkesztő-riporter kérdezi a képzésről Vajda Norbert főigazgatót és Kozma Gábort, a PPKE BTK lelkiségi ügyekért felelős dékánhelyettesét. A beszélgetés IDE kattintva hallgatható meg.

Forrás: Katolikus Szeretetszolgálat

Fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria