Sikerült megmenteni a Notre-Dame szerkezetét és harangtornyait

Kitekintő – 2019. április 16., kedd | 10:10

Többórás erőfeszítéssel sikerült megfékezni a párizsi Notre-Dame-ot pusztító lángokat nagykedd hajnalára. A tűzoltóság tájékoztatása szerint a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezete és tornyai megmenekültek a teljes pusztulástól. Szeged tízezer eurót ajánlj föl az újjáépítésre.

Amint arról tegnap este beszámoltunk, a gótikus székesegyházban április 15-én, hétfőn a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, és leomlott a kúp alakú huszártorony. A tűzoltóknak az éjszakai órákra sikerült megfékezniük a lángokat, így megmenekült az épület szerkezete és a két harangtorony.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. Egy tűzoltó megsérült oltás közben, más sérültje nincs a katasztrófának. Az ügyészség vizsgálatot indított.

„Újjáépítjük a Notre-Dame-ot” – ígérte még hétfőn, röviddel éjfél előtt a francia elnök a világhírű párizsi katedrálisnál. „A legrosszabbat elkerültük, bár a csatát még nem sikerült teljesen megnyerni. A következő órák nehezek lesznek” – tette hozzá Emmanuel Macron, aki szólt arról is, hogy az újjáépítéshez nemzetközi adománygyűjtést kezdeményeznek. „A Notre-Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma” – fogalmazott az elnök, és elmondta azt is, hogy adománygyűjtést indítanak Franciaországban és külföldön is az újjáépítéshez.

Közben a világ vezető politikusai is megszólaltak, több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői és egyházi méltóságok is együttérzésükről biztosították a francia népet.

*

A katolikus egyház vezetői már tavaly sürgették a 850 éves gótikus épület felújítását, miután az kritikus állapotba került.

A Notre-Dame alapkövét 1163-ban rakta le III. Sándor pápa, a székesegyházat 157 éven keresztül, 1320-ig építették. A francia forradalom idején majdnem elpusztult, majd 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették.

*

André Finot, a Notre-Dame szóvivője elmondta, hogy a kegytárgyak és ereklyék egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint megmenekült Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos hozott a Szentföldről.

*

A szegedi önkormányzat tízezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl az Európa egyik szimbólumának számító párizsi Notre-Dame újjáépítésére – tájékoztatta az önkormányzat ma az MTI-t.

A közlemény szerint 140 éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak.

A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést indít: a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlájára várják a hozzájárulásokat.

Erdő Péter bíboros, prímás közleménye a Notre-Dame-ot pusztító tűz kapcsán ITT olvasható.

Forrás: MTI, Híradó.hu

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria