Spányi Antal megáldotta a megújult piliscsabai Szűz Mária Szent Neve templomot

Hazai – 2024. szeptember 11., szerda | 17:15

Teljesen megújult a piliscsabai Szűz Mária Szent Neve templom külseje, amelyet Spányi Antal megyéspüspök szeptember 8-án, vasárnap ünnepi szentmise keretében áldott meg, méltatva a helyi nemzetiségek összefogását templomukért.

A hívek nevében Szilágyi Szabolcs plébános köszöntötte a főpásztort. Hangsúlyozta: nagy öröm, hogy megújulhatott a templom Piliscsabán, ahol számos közösség vesz részt a plébánia életében. A városban négy nemzetiség: magyarok, németek, szlovákok és romák élnek együtt, működik a plébánián cserkészet, regnumi közösség, házasközösségek és lelkiségi mozgalmak közösségei is, sőt nyugdíjasok teaháza is van. Mindenkinek próbálnak lehetőséget biztosítani arra, hogy megtalálja a maga közegét, hogy együtt tudjanak imádkozni és dicsőíteni Istent a templomukban.

A plébános elmondta, a sokféle népcsoport a betelepülőkkel együtt mély lelki együttműködést alakított ki. „Nagyon jó látni, hogy egy ennyire polarizált, szétcsúszott világban, ilyen sok ellentét között is lehetséges egység. És itt ez nem egy megalkuvásban való egység, hanem valóban Krisztusban élő egység” – fogalmazott Szilágyi Szabolcs.

Spányi Antal püspök köszönetet mondott azért, hogy összefogással és a kormány támogatásával megújulhatott az épület, egy megújulni tudó közösség temploma. Azt kérte a helyi hívektől, hogy legyenek Krisztus egyházának hűséges, egyre állhatatosabb és következetesebb tanúi. Hangsúlyozta, hogy minden közösségnek szüksége van arra, hogy figyeljen saját értékeire. A templom a hagyományos katolikus, keresztény kultúráról is tanúskodik, és a tetején a kereszt Krisztusra mutat. Azt hirdeti, hogy az ember szívét és lelkét az Ég felé kell hogy emelje, hogy velünk van az Isten, közel van hozzánk az élet mindenfajta küzdelmében is.

A kereszt és a templom is azt hirdeti, Isten várja az embert, mert azt akarja, hogy közösségben éljünk Vele és egymással is.

Piliscsabán ez példaértékűen megvalósul, a különböző nemzetiségek összefogva, együtt tudják magukénak ezt a templomot. Meg akarják őrizni, szépíteni akarják, mert értéknek tartják. Érték, hogy a Szűzanya tiszteletére építették. Ő az, aki megmutatja, hogy a keresztény embernek hogyan kell élnie az életet; keresi az Istent, befogadja és a másik embert szolgálja. A főpásztor végül azt kívánta Piliscsaba hívő népének, hogy tapasztalja meg a Szűzanya szeretetét, Isten jelenlétét és azt az örömet, amelyet a másik ember szolgálata adhat.

A szentmise végén köszöntőt mondott Soltész Miklós, a miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő és a felújítást koordináló Tázer Pálné, a Piliscsabai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. 

Az ünnepi szentmise zenei szolgálatát Lisztes László és Neubrandt Ferenc vezényletével a Piliscsabai Novi Cantores és a Pilisszentiváni Vegyeskar látta el.

Az ünnepi eseményről szóló beszámoló teljes terjedelemben ITT olvasható.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria