Szabadon engedtek egy Délkelet-Nigériában elrabolt papot és kísérőjét

Kitekintő – 2023. december 14., csütörtök | 11:22

Sértetlenül szabadult az emberrablók fogságából Kingsley Eze, az umuekebi Szent Mihály-templom plébánosa és kísérője, Uchenna Newman, akiket november 30-án raboltak el a délkelet-nigériai Imo állam Isiala Mbano önkormányzati körzetében fekvő Umuekebiben. Szabadon bocsátásukat december 8-án jelentették be – számol be a Fides missziós hírügynökség.

A nigériai sajtó szerint az emberrablók kapcsolatba léptek Uchenna Newman feleségével, akitől 50 millió naira (58 850 euró) váltságdíjat követeltek férje és a pap szabadon engedéséért. Az összeget későbbi 10 millió naira (11 769 euró) összegre csökkentették. A helyi sajtó szerint végül 500 ezer naira (582 euró) összeget fizettek ki váltságdíjként az emberrablóknak. Az autót, amelyben a két férfi utazott, szintén megtalálták.

Kingsley Eze elrablásának okát a helyi viszonyok ismeretében lehet megérteni: Imo államban és más délkelet-nigériai államokban a közbiztonság fokozatosan romlik, gyakoriak a fegyveresek által elkövetett támadások, amelyek célpontjai gyakran biztonsági szervek, kormányzati tisztviselők és létesítmények.

A pap és kísérője elrablása három nappal azután történt, hogy állítólag a Biafra őslakos népe (IPOB; mozgalom, amelynek tagjai a szóban forgó terület függetlenségét akarják elérni) tagjai megöltek két rendőrtisztet. Két héttel korábban fegyveresek elrabolták, majd megölték Otulu őslakos közösségének uralkodóját.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria