Szabadtéri ikonkeresztet áldott meg Kocsis Fülöp érsek Zalabesenyőn

Hazai – 2023. július 18., kedd | 13:42

Július 11-én Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek, metropolita tartott alkonyati istentiszteletet és Szent Liturgiát a zalabesenyői Alexandriai Szent Katalin-kápolnában, majd megáldotta a szabadtéren felállított nagy méretű ikonkeresztet.

A zalai görögkatolikus közösség a besenyői városrészben vásárolt magának egy telket, amelyből két kezük munkájával közösségi teret alakítanak ki. A területet már rendbe tették; az épületet átalakítják. A zalai közösség kezdeményezésére az ingatlan keleti végében, a 74-es, kanizsai útról jól láthatóan nagy méretű ikonkeresztet állítottak.

Az ikont Janka Gábor kazincbarcikai görögkatolikus pap, ikonfestő alkotta. A vasi és a zalai közösséget vezető Elek Antal szervezőlelkész szerint a kereszt állítása a szépen gyarapodó közösség erejét is megmutatja, hiszen azt már saját területükön állították. A kereszt faanyagát adományként kapták, az ikon árát tíz család adta össze.

A találkozóra szinte percre pontosan „robogott be” a metropolita, méghozzá szó szerint: egy BMW túra-motorkerékpárral, amelyet a Görögkatolikus Motorosok Közössége – melynek Kocsis Fülöp a védnöke – bocsátott rendelkezésére.

Kísérője, Nádró János, a motorosok vezetője elmondta: Kocsis Fülöp érsek amellett, hogy gyakran motorozik, az extrém sportokat (például ejtőernyős ugrás) is kedveli. Ezúttal Debrecenben 10.30-kor pattantak nyeregbe, és 17 órakor gördültek be Zalabesenyőre.

A metropolita 2019-ben alapította meg a Szombathelyi Szervezőlelkészséget, amelyhez vasi és zalai települések tartoznak. Elek Antal szervezőlelkész heti két alkalommal tart istentiszteletet a zalabesenyői Árpád-kori templomban, és gyakran szervez programokat is.

Kocsis Fülöp érsek a Zaol.hu hírportálnak elmondta: a keresztállítással elsősorban a közösség megerősítése volt a cél. A keresztnek különleges jelentősége van a görögkatolikus liturgiában, ékessége és erőssége a vallásuknak, gyakran rajzolják magukra; hitük szerint Jézus Krisztus üzeneteit hordozza, szeretetét jelzi, és a legfőbb fegyverük az ördög ellen.

A kedd esti program piknikkel, baráti beszélgetéssel zárult.

A szerda hajnali istentiszteletet, a vecsernyét és a Szent Liturgiát is Kocsis Fülöp metropolita és Elek Antal szervezőlelkész tartotta.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Zala Vármegyei Hírportál (Zaol.hu)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria