Szabadtéri keresztút készül Győrben

Hazai – 2019. február 20., szerda | 11:46

Február 19-én Győrben sajtótájékoztatón mutatta be Veres András megyéspüspök; Fekete Dávid alpolgármester és Bogisich Ferenc helyi üzletember a belvárosban készülő szabadtéri keresztutat, amelyet idén nagyhéten adnak át.


KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A sajtótájékoztatón, melynek a Szent László Látogatóközpont Gutenberg téri galériája adott helyet, elhangzott, hogy a káptalandombi püspöki palota megnyitja kapuit a látogatók előtt. Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelőjének igazgatója a Gutenberg téri Triangulum Galéria küldetését ismertette.

2018. március 28-án, nagyszerdán Veres András megyéspüspök megáldotta Lebó Ferenc Mindenki Krisztusa elnevezésű köztéri alkotását a győri Püspökvár előtt. Ezen az alkalmon elhangzott, hogy a mű egy tizennégy stációs szabadtéri keresztút része lesz, amelynek állomásait győri vagy Győrhöz kötődő alkotók készítik. E terv 2019. április 15-re, nagyhétfőre valósul meg a Győri Egyházmegye, Győr Megyei Jogú Város, valamint elkötelezett helyi vállalkozók, üzletemberek összefogásával.

A Káptalandombbal olyan helyet örököltünk elődeinktől, amely a szentséget sugározza – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Veres András püspök. – Az ember vágyakozik magasabb perspektívából látni az életet és az őt körülvevő tájat. Erre kiváló hely a Püspökvár, de még kiválóbb a Nagyboldogasszony-székesegyház, ahol a Könnyező Szűzanya-kegyképét, Szent László hermáját és Boldog Apor Vilmos püspök szarkofágját őrzik. Pannonhalma, a Mons Sacer szomszédságában méltán hívható a Káptalandomb Collis Sacernek, szent dombnak, hiszen a Könnyező Szűzanya, Szent László és Boldog Apor Vilmos püspök közbenjárását kérő sok ezer zarándok imádsága által valóban megszentelődik a hely. A Káptalandomb megszentelődéséhez járulnak hozzá azok a művészek is, akik a keresztút stációit készítették – mondta a főpásztor. Felhívta a figyelmet arra, hogy azzal az összefogással, amelynek gyümölcse a keresztút, az együttműködők nemcsak a jelennek, hanem a jövő nemzedékeinek is üzenni kívánnak.

Fekete Dávid alpolgármester kifejtette: napjainkban kevés példát látunk arra, hogy egy történelmi belvárosban állítsanak fel keresztutat. Ez Győrben hamarosan megvalósul – mondta, és kifejezte háláját a Győri Egyházmegye főpásztorának, hogy a hagyományos Szent László-napi körmenet mellett nagypénteken és úrnapján is lehetőséget teremt arra, hogy a hívek a belváros utcáin együtt imádkozzanak, tanúságot téve hitükről.

Bogisich Ferenc a támogatást nyújtó üzletemberek képviseletében köszönetet mondott a megyéspüspöknek, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a művészeknek az együttműködésért és a keresztút megvalósulásáért.

*

A keresztút elsődleges, evangelizációs célja mellett különleges művészi értékkel bír, hiszen különböző technikával alkotó művészek együttműködését tükrözi. A kálvária Sándor János építész, vezető tervező koordinálásával készül: állomásait hét dombormű, két grafika és öt festmény alkotja. A stációkat egy egy kilométer hosszúságú útvonalon helyezik el, amely a győri Nagyboldogasszony-székesegyháztól indulva érinti a Dunakapu teret, a Széchenyi teret, a Bécsi kapu teret, majd a Székesegyházhoz érkezik vissza. A műalkotásokat egy üvegbeton borítású, kétszer egyméteres tartószerkezetben függeszik fel az említett útvonal menti épületeken, illetve külön lábazatra állítják őket. A sötétedést követően a stációkat kivilágítják.

A keresztút alkotásait a Szent László Látogatóközpont a Gutenberg tér 2. szám alatti Triangulum Galériában mutatja be, tárlat keretében. A kiállítást március 6-án, hamvazószerdán 17 órakor nyitják meg a látogatók előtt. A tárlat április 14-ig mindennap látogatható lesz 10 és 18 óra között.

A kálvária megáldására április 15-én, nagyhétfőn 17 óratól kerül sor. Április 19-én, nagypénteken 18 órai kezdettel már a felállított stációk előtt járnak keresztutat a hívek, Veres András megyéspüspök vezetésével.

Az alkotók nevei a stációk sorrendjében, a technika és a helyszín megjelölésével ITT tekinthetők meg.

* * *

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy március 21-től minden csütörtökön csoportos vezetéssel látogatható lesz a püspöki kápolna, a püspöki magánkönyvtár, az ebédlő, valamint a várkert. A látogatásra előzetes regisztráció szükséges a Szent László Látogatóközpont honlapján. A csoportok 11; 13 és 15 órakor indulnak a Püspökvár tornya alatti térről. A püspöki palota látogatására szóló jeggyel a Szent László Látogatóközponthoz tartozó további káptalandombi kiállítóterek is megtekinthetők.

A Szent László Látogatóközponthoz tartozó kiállító- és közösségi tér a Gutenberg tér 2. szám alatti épületben, a Frigyláda-szobor mögötti bejárattal, március 1-jétől Triangulum Galéria néven működik tovább. A triangulum vagy fémháromszög az egyik csúcsánál nyitott ütőhangszer; a zenekarok által az egyházi zenében is gyakran alkalmazott, az egyik legáthatóbb, legfényesebb hangzású zenei eszköz – e hangszer dinamikája, széles hangtartománya kifejezi a galéria művészetközvetítő szándékát. A galéria névválasztásában a város életének szövetébe való illeszkedés is szempontot adott, amely reflektál a térszerkezetre, a galéria előtti tér háromszögletű kialakítására, ugyanakkor jelentésében összeköti egymással a profán és a szakrális világot.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Németh Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria