Szakmai napon vettek részt a győri egyházmegyei családbizottság tagjai Marosvásárhelyen

Külhoni – 2024. augusztus 12., hétfő | 9:01

A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Bizottságának titkára, Szénégető István marosvásárhelyi plébános meghívására július 30-án a marosvásárhelyi plébánián szakmai napon vett részt a Győri Egyházmegye családbizottságának titkára, Németh István atya; Lőrincz Klaudia, a bizottság munkatársa, valamint egy önkéntes házaspár, Szabó Jenő és Julianna.

A családbizottságok találkozója szentmisével kezdődött, amelyet Németh István mutatott be.

Ezt követően a főesperesség épületében tartott szakmai napon a marosvásárhelyi családpasztorációs iroda vezetője, Török Bernadett több önkéntes házaspárral együtt bemutatta a marosvásárhelyi családpasztorációs szakmai programot. Erdélyben közel 30 éve kezdődött a családpasztoráció – ismertették, majd bemutatták a különböző programokat, amelyeket éves szinten szerveznek meg a főegyházmegye területén.

Az életvédelem nagyon fontos területe a családpasztorációnak – emelte ki az irodavezető. Elmondta: a téma felelőse egy házaspár, akik tanúságtételükkel segítik az érintetteket, járják a plébániákat, ahova meghívást kapnak. Magzatvesztők számára is szerveznek lelkigyakorlatokat. Elindították a „Kilenc hónap, egy tanév” életvédő képzést tanároknak, hitoktatóknak, közösségvezetőknek; valamint a Családi Életre Nevelés a Boldogabb Családokért programot, melynek keretében a gyermekek, kamaszok nevelésére helyezik a hangsúlyt. Működik a „Ciklus-show” és a „Titkos küldetés” élménypedagógiai foglalkozás is – az interaktív workshopon külön vehetnek részt lányok és fiúk. 18–35 éves fiataloknak pedig „testteo” (test teológiája) hétvégét hirdetnek.

Lőrincz Zsolt és felesége, Andrea a bérmálkozók felkészítésében segítik a lelkipásztorok munkáját. Lőrincz Zsolt család- és párterapeutaként is segíti az egyházmegye hívei köréből hozzá fordulókat.

Marosvásárhelyen a családpasztoráció területén végzett munkában öt régióban működik egyházmegyei központi jegyeskurzus. Ezt a szolgálatot önkéntes alapon végzi a Sófalvi házaspár, akik tizennyolc éve készítenek fel jegyeseket a házasságra. Kilenc alkalommal találkoznak a jegyespárok Szénégető István atyával kedd esténként; a kommunikációról, a konfliktuskezelésről, a pénz- és időbeosztásról, a természetes családtervezésről és egyéb fontos témákról beszélgetnek. A találkozókon István atya rövid igehirdetést tart. Az utolsó alkalomra a jegyesek szüleit is meghívják, hogy felkészítsék őket is az új családtag befogadására és az új élethelyzetre. A képzést vezetők arra is felhívják a jegyesek figyelmét, mennyire fontos a közösséghez való tartozás és annak megtartó ereje.

Családcsoportok, -közösségek pasztorációját is végzik. A főmunkatárs kapcsolatot tart fenn a csoportok régióvezetőivel, kölcsönösen segítve az információáramlást. A különleges élethelyzetben lévők pasztorációja is kiemelt helyet foglal el a marosvásárhelyi családpasztorációs munkában. Szerveznek lelkigyakorlatot, lelkinapot özvegyeknek, illetve elváltaknak és újraházasodottaknak is.

Gergely Csilla megosztotta tapasztalatait a jelenlévőkkel a családpasztorációs képzésről, amelyen férjével együtt vettek részt, és hasznos információkat kaptak és hívást éreztek, hogy egyházmegyei szinten is segítsék a munkát. Bakó Mária bemutatta a programokat és ismertette szervezési hátterüket.

Szó volt az egyházmegyei családtábor szervezéséről, növekedéséről, az apa-lánya, apa-fia, anya-lánya, anya-fia hétvégékről, a feleségek hétvégéjéről, a férjek és apák hétvégéjéről. Minden program résztvevőinek lehetősége van arra, hogy kapcsolódhassanak Istenhez, segítséget kapva ahhoz, hogy ezt a tapasztalatot hogyan tudják megélni és gyakorolni a mindennapokban.

A Győri Egyházmegye képviseletében az önkéntes házaspár, Szabó Jenő és Julianna a marosvásárhelyi szakmai találkozón ismertették: a Győri Egyházmegyében teljes és részmunkaidőben dolgozó munkatársak foglalkoznak a háttérmunkával, ami egyszerűbbé teszi az önkéntesek munkáját. Az évek folyamán kiváló szakmai csapat állt össze, akik folyamatosan fejlesztik tudásukat és lelkesen végzik a vállalt területen az önkéntes munkát.

Forrás: Győri Egyházmegye/Lőrincz Klaudia

Fotó: Marosvásárhelyi plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria