Szakmai napot tartottak a gyulafehérvári érsekség restaurátorműhelyében

Kultúra – 2022. október 13., csütörtök | 16:36

22. alkalommal szervezte meg a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum az Erdélyi Magyar Restaurátorok Továbbképző Konferenciáját, melynek keretében a szakemberek a Csíksomlyón működő érseki könyv- és papírrestaurátor-műhelybe és levéltárba látogattak el október 6-án.

Az egyhetes szakmai továbbképzésnek a kezdetektől fogva szervezője és házigazdája a Haáz Rezső Múzeum, résztvevői pedig a magyarországi és romániai okleveles, szakosodott restaurátorok, budapesti egyetemi tanárok és restaurátorszakmát tanuló egyetemi hallgatók.

A közel 50 fős közönség ebből az alkalomból egy kisebb kiállítást is megtekinthetett, ahol a 2016-ban alapított Csíkszeredai Gyűjtőlevéltár és Gyűjtőkönyvtár kiemelkedőbb tételei és a restaurátorműhely már befejezett, illetve még folyamatban lévő munkái láthatók.

A kész anyagok között megtekinthető volt többek között egy 1497-es datálású ősnyomtatvány, egy 1604-ben nyomtatott misekönyv, valamint a kiállított darabok között egy 1721. évi iskoladráma is szerepelt, továbbá Gábor Áron rekonstruált keresztlevele.

Az alcsíki és a felcsíki főesperesség egyházközségeinek iratait és muzeális értékű nyomtatványait magában foglaló könyvtár és levéltár látványosabb példányainak megtekintése mellett a résztvevők – a prezentált darabok között 1614-ben nyomtatott antifonálét, 1646-ban kelt eredeti oklevelet, 1695-ben megkezdett anyakönyvet, 1718. évi pápai indulgenciát [teljes búcsút engedélyező pápai levél – a szerk.] is tanulmányozhattak közelebbről – bepillantást nyerhettek a 2018-ban magyar kormánytámogatásból létesített korszerű műhelybe is.

Forrás: Romkat.ro

Szöveg: Bernárd Rita

Fotó: Mara Zsuzsanna

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria