Szakmai napot tartottak a rendek által fenntartott intézményekben dolgozó ápolásvezetőknek

Megszentelt élet – 2023. április 13., csütörtök | 9:01

A szerzetesrendek által fenntartott intézményekben dolgozó ápolásvezetők számára ismét találkozót szervezett a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája (MSZKI) március 29-én. A rendezvényről Formanek Tamás, az MSZKI szociális intézményi tanácsadója készített beszámolót.

Formanek Tamás, a találkozó szervezője köszöntötte a résztvevőket, akik között intézményvezetők is voltak. Ismertette a nap programját és az MSZKI életében történt változásokat. Bemutatta Knáb Judit CJ nővért, a szerzetesiroda új vezetőjét, valamint Horváth Saroltát, az új titkárt.

Ezután bemutatta az első előadót, Vukovári Viktort, aki a nagykorúak gondnokság alá helyezésről beszélt. A téma nagyon fontossá vált, mivel az ellátottak cselekvőképességét érintő kognitív változások egyre nagyobb mértékben érintik a bentlakásos ápoló-, gondozóotthonok szakmai tevékenységét is. Ennek egyik oka a szellemileg hanyatló állapotú lakók arányának emelkedése.

A gondnokság alá helyezési ügyeknek a szociális otthonok munkájában kiemelt szerepet kellene játszania. Mindazonáltal a gyakorlat mégsem erről tanúskodik – kezdte előadását Vukovári Viktor ügyvéd, munkajogi szakjogász.

A szakember előadó az alapvető jogok biztosának megállapításával összhangban hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a gondozottak cselekvőképessége, illetve cselekvőképességük hiánya mindig legyen figyelembe véve az egyes jognyilatkozatok beszerzésekor, valamint kiemelte az olykor tapasztalható aggályos gyakorlatot. Sokszor történik meg ugyanis az, mikor az élet által előidézett bonyolult helyzetek, valamint az otthonok működési körülményei ténylegesen megkövetelik, hogy az intézmények olyan ellátottól is bekérnek jognyilatkozatot, aki már nem bír teljes belátási képességgel, de nem került cselekvőképességét befolyásoló gondnokság alá, így nincsen a képviseletében eljáró gondnoka. 

Vukovári Viktor ismertetett olyan megoldásokat, amelyek lehetőséget adnak a fenti anomália elkerülésére (például ideiglenes gondnok kirendelése), valamint rámutatott a  szociális otthonok szerepére a gondnokság alá helyezési eljárás kezdeményezésében.

Az előadás után lehetőség volt kérdezni az előadótól. A nagy érdeklődésre és a sok kérdésre való tekintettel a tervezettnél tovább tartott a program.

Ebéd után egy járványügyi természetű fertőzés kezeléséről, szakmai és szervezeti hatásairól beszéltek a jelen lévő szakemberek. A csoportmunkát Szögeczki József és Formanek Tamás facilitálta, támogatta. Konkrét, megtörtént esetet ismertettek, és ennek tanulságai kerültek a „közösbe”. A résztvevők aktívan bekapcsolódtak a megbeszélésbe, így a program végén csak rövid idő maradt összefoglalni és lezárni a szakmai napot.

Szöveg és fotó: Formanek Tamás

Forrás: szerzetesek.hu 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria