Szállást keresett a Szent Család a győri Prohászka-óvoda családjainál

Kishírek – 2023. december 22., péntek | 14:12

„Befogadják-e a Szent Családot? Hogyne fogadnánk, nálunk otthonra talál és a szívünkbe zárjuk” – néhány év kihagyás után újra elhangzott ez a szép köszöntés az adventi időszakban 72 családunknál, amikor a szálláskereső Szent Családdal útnak indultak, meglátogatva egymást – számolt be Virágné Bertalan Éva, a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda óvodavezetője.

Ennek a szép szokásnak a felelevenítése hagyomány volt évekkel ezelőtt az óvodánkban. Óvodásaink tudják, amikor Mária és József az összeírásra Betlehembe mentek, ott szállást keresve nem találtak befogadó családra. A gyerekek örömmel viszik a Szent Családot házról házra, és ők is nagyon várják, hogy ki viszi hozzájuk. Ezzel a szokással az egymásra való odafigyelést, a gyermekek, szülők és családok óvodai közösségének erősítését szeretnénk segíteni.

A szállás keresésének indítása mindig az adventi játszóház napján történik, amikor a csoportszobában a barkácsolást követően a szülőkkel közösen meggyújtjuk az első adventi gyertyát, ezzel átadjuk az első családoknak a kis betlehemeket. Az adventi időszakban ez a gyermekeknek is maradandó élmény.

Intézményünkben az adventi időszak egyik legszebb élő hagyománya a szálláskeresés. Tapasztalatom szerint egyre jobban átlátják, megérzik ennek lényegét családjaink is.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye/Virágné Bertalan Éva

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria