Számvetés – Somorjai Ádám OSB legújabb kötetéről

Kultúra – 2023. június 15., csütörtök | 9:44

Számvetés címmel jelent meg Somorjai Ádám bencés szerzetes legújabb kötete, amelyben egyháztörténészi, kutatói és kiadói munkája során, 1984–2022 között keletkezett kisebb írásait, fontosabb tanulmányait és többek között a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatait olvashatjuk. Az alábbiakban Pálffy Lajos könyvismertetőjét tesszük közzé, ami a Vatikáni Rádió honlapján jelent meg június 13-án.

A Napkút Kiadó kft. által gondozott kötetben 368 oldalon, tíz nagyobb fejezetben tárul elénk egy 70 éves tudós szerzetes élete és munkája. Az igényes kiállítású kötet alcíme ugyan az lett, hogy Válogatott írások a történelem területéről 1984 és 2022 között, de ahogy azt a Vatikáni Rádió hallgatói is tudhatják, Ádám atya nem csak publikációiról, könyveiről, folyóiratokban megjelent tanulmányairól nevezetes. A tudomány művelése mellett hasonló intenzitással és szakértelemmel vesz részt a történészszakmai kiadványok megjelentetésében, kiadásában is, és ez az 1990-es évek óta hasonlóan fontos számára, mint a publikálás.

Tehát Somorjai Ádám kisebb írásait, fontosabb tanulmányait olvashatjuk újra, melyek sokszor nem felkérésre, hanem az adott körülmények hatására, lelkiismereti indíttatásra születtek meg. A Számvetésben ott vannak még a szerzőről megjelent írások és a Vatikáni Rádióban elhangzó, általa adott interjúk is, például arról, hogy milyen magyarként dolgozni, élni a világegyház központjában.

A Számvetés végén, a kötet címének megfelelően ott sorakozik a 70. életévét tavaly augusztusban betöltő bencés szerzetes, nyugdíjas vatikáni levéltáros és pápai titkársági munkatárs harminchárom önállóan vagy társszerzővel együtt írt könyvének címe. Maradéktalanul szerepel itt az a tíz sorozat, amelynek menedzselésében ugyancsak komolyak az érdemei, és ott van az általa szerkesztett huszonhat gyűjteményes kötet is, egészen az 1991-ben megjelent rövid magyarországi egyháztörténettől a METEM (Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség) által 2022-ben kiadott olasz nyelvű forrásgyűjteményig, amelyben Angelo Rotta nuncius politikai jelentéseiből válogat.

Itt kell megemlítenünk azt a tizenkét bibliográfiát is, amelyet időközben elkészített, és itt sorakoznak tematika szerint csoportosítva a hazai és külföldi lapoknak, folyóiratoknak, webes felületeknek, televízióknak és rádióknak adott nyilatkozatok, illetve az ezekben megjelent írásainak végeláthatatlan sora is.

A Számvetés négy tételre bontott bemutatkozással, a vatikáni évekről szóló interjúkkal, például a Vatikáni Rádióban 2017-ben rögzített interjúval indul. Talán azért is került ez előre, mert Ádám atya, ahogy a Számvetést végiglapozva is láthatjuk, sokszor, sokféle kontextusban nyilatkozott Rómáról és a Vatikánról, az ott elvégzett munkáról, de itt személyesebb római élményeiről, a rácsodálkozásról, a régi századok leheletének megérzéséről is olvashatunk.

A Szegletkőtől a Vatikáni Rádión és a Keresztény Élet hetilapon vagy a Képmás című magazinon át aztán eljutunk az Országút folyóiratig is, és eme hosszú út közben egyre többet tudunk meg a tudós szerzetesről, és nem mellesleg az egyháztörténetről is. Reméljük, hogy korai ez a számvetés, hiszen Ádám atya nem hagyott fel a munkával, így aztán idővel bővíteni lehet majd a most megjelent kötetet.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatikán News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria