Szatmári egyházmegyés fiatalok az ifjúsági világtalálkozón

Kishírek – 2023. augusztus 11., péntek | 13:09

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyéből július 30. és augusztus 6. között egy harmincöt fős csapat is részt vett az ifjúsági világtalálkozón Lisszabonban. Közös élményeikről Kinczel Antónia írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

A hétfői napon a város fő nevezetességeinek felfedezésén volt a hangsúly, kedden pedig a csoport legtöbb tagjának az óceáni fürdőzés volt a főprogram. Akik nem vettek részt az óceáni fürdőzésen, Fatimába látogattak el.

Szerdától péntekig katekézisen és szentmisén vett részt a csoport, ahol minden egyes nap olyan témákról volt szó, amely valóban érdekli a mai fiatalokat, és amely keretein belül elhangzott legalább egy olyan mondat, amit szívükbe zárva továbbvihettek magukkal.

A lelki programok közül a résztvevők kiemelték még a péntek este tartott keresztutat, amely előtt lehetőségük volt közelről találkozni a Szentatyával, illetve a szombat esti virrasztást és a közös záró szentmisét is.

Az egy hét alatt valóban mindenki megtalálhatta a kedvére való programot, és részese lehetett a szórakozásnak és a lelki feltöltődésnek is. A fiatalok külön élményként élték meg azt, hogy egy plébános milyen vagány koncertet tud összehozni, hiszen az egyik este egy ilyen koncertélményében is részesülhettek, illetve szombat reggel egy plébános DJ-zenéjére ébredhettek az óceán partján, másfél millió fiatallal együtt.

A világ minden tájáról érkező fiatalok saját nemzeteinek énekei, illetve a közösen elhangzott dalok szebbé varázsolták a zsúfolt tömegközlekedés és a várakozások nehéz pillanatait is.

Az isteni Gondviselés és szeretet jelenlétét tapasztalni lehetett egész héten, ugyanakkor a természetesnek vett dolgok újbóli átértékelése és az azokért való hála érzése erősen jelen volt a találkozó napjai alatt.

A résztvevők bátran buzdítanak minden fiatalt, hogy a közeljövőben ők is vegyenek részt egy ilyen találkozón vagy bármilyen hasonló programon, hiszen ezeket tényleg át kell élni és valóban részeseivé kell válni.

Külön köszönetet mondanak a szatmári egyházmegye fiataljai azoknak a családoknak, akik szállást biztosítottak számukra egész héten Lisszabon városában; a szervező csapatnak, az önkénteseknek, illetve Csiszár Lórántnak és Czier István plébánosnak is, akik nemcsak a szervezés feladatait látták el, hanem mindvégig ott voltak a fiatalokkal és segítették őket az élmények gazdagításában és a lelki feltöltődésben.

A Szentatya szavaival buzdítanak és bátorítanak minden kedves olvasót: „Ne féljetek!”

Forrás: romkat.ro

Fotók: szatmári egyházmegyei ifjúsági iroda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria