Száz év után nyitották fel a Szent Márton-koponyaereklyéjét tartalmazó hermát

Kultúra – 2016. november 9., szerda | 18:06

Vizsgálatok céljára november 7-én feltárták a Szent Márton-koponyaereklyéjét tartalmazó hermát a szombathelyi székesegyházban. A relikvia a Szent Márton-hét liturgikus eseményei idején látható a Szent Márton-oltárnál. A vizsgálatról Zsámbéky Monika művészettörténész tájékoztatta szerkesztőségünket.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szombathelyi székesegyház Szent Márton-oltárán 1913 óta őrzik és tisztelik Szent Márton ereklyéjét. Savaria szülötte, a tours-i püspök relikviáját Mikes János szombathelyi megyéspüspök kérte Francisco Renou tours-i érsektől nem sokkal székhelyének elfoglalása után. A tours-i egyházfő és Szent Márton sírjának őrzői kedvezően fogadták Mikes kérését és teljesítették azt. Az egyházmegye népes küldöttsége hozta meg a várva várt ereklyét Szombathelyre és 1913. június 15-én ünnepélyes keretek között, több ezer ember részvételével, díszes körmenetben kísérték a Szent Márton-templomtól a székesegyházig a szent maradványokat.

A székesegyház kereszthajójának északi oltárán, Franz Anton Maulbertsch hatalmas oltárképe alatt – amely Szent Márton csodatetteit örökíti meg –, a püspök mellszobrában nyert végleges elhelyezést az ereklye. Az idős főpásztor büsztjét a szombathelyi születésű Tóth István szobrászművész alkotta meg. A relikviát a püspöksüveg belsejében kialakított üregben helyezték el. A nagyméretű mellszobor szerencsésen átvészelte a háborús időket, gondos kezek idejében biztos helyre tették. Az ereklyét nem is bolygatták meg az elmúlt százhárom évben.

Az idei jubileumi Szent Márton-évben merült fel, hogy meg kellene vizsgálni az ereklyét, illetve a vele elrejtett esetleges dokumentumokat. Ugyanis az Egyházmegyei Levéltárban nem volt meg a relikviához tartozó hitelesítő okirat. Feltehetően a koponyacsonttal együtt a hermába rejtették el, ahogy az általában szokásban volt, de erről meg kellett bizonyosodni. 

A vizsgálatra 2016. november 7-én került sor, amikor a hermából kiemelték az ereklyét tartalmazó fém szelencét és az alatta található két okiratot. Az egykori művész és mester munkája kiváltotta a jelenlévők elismerését: a püspöksüveg üregében vörös bársony fészekben nyugodott a kerek ereklyetartó a 4-5 centiméteres koponyacsonttal, melynek jobb megtekintését egy vastag nagyító üveg szolgálta. A szelence alatt aranyszállal és flitterekkel kihímzett terítő feküdt, mellette a keresett két hitelesítő okirat: az egyikben a tours-i érsek megbízottja igazolta a maradvány hitelességét és annak a tours-i Szent Márton-sírbéli ereklyéből való származását, a másikban Mikes püspök dokumentálta az emlék átvételét és annak a székesegyházban való elhelyezését. Ez utóbbi iratot négyen írták alá és négy függőpecsétet kötöttek a dokumentumhoz: Mikes János megyéspüspök, Horváth István, a vasvár-szombathelyi székeskáptalan nagyprépostja, Brenner Tóbiás polgármester és Herbst Géza, Vas vármegye alispánja.

A jó állapotban és sértetlenül feltárt ereklyét ünnepélyesen kihelyezik a székesegyházban. Szombathely nemcsak ezzel a Szent Márton-ereklyével büszkélkedhet, hanem összesen három, a szent püspöktől származó relikviát őriznek Szent Márton szülővárosában.

Az ősi Szent Márton-templomban már a középkorban lehetett Márton-ereklye. Biztos feljegyzések a 18. századtól állnak rendelkezésre: Bél Mátyás írta le a templomban lévő ujjcsontrelikviát 1730 körül. Bár ez az emlék ma már nincs meg, a plébánián őriznek egy másik Márton-ereklyét, amelyet egy kisméretű, monstrancia formájú tartóban helyeztek el. Ezt a darabot Szent Márton ünnepén kiteszik a hívek elé, sőt, az idei jubileumi esztendőben körbe is vitték a Szombathelyi Egyházmegyében és az egyházmegyén kívül a Szent Márton-plébániákon.

A harmadik ereklyét Mária Terézia királynő adományozta az egyházmegye első püspökének, Szily Jánosnak 1779-ben. Ezt a relikviát az uralkodó a Habsburgok bécsi kincstárából utalta ki. Szily püspök ugyanis nagy gondot fordított az egyházmegye lelki és szellemi megalapozására, így a két, Savariához köthető ókeresztény szent – Márton és Quirinus – kultuszát minden eszközzel támogatta. Székvárosának kiépítésekor művészi reprezentációjában kitüntetett szerepet kapott e két szent, az uralkodótól kapott ereklyét palotájának kápolnájában őrizte az első szombathelyi püspök.

Az ereklye felnyitása és a Szent Márton-év lezárása alkalmából november 9-én sajtótájékoztatót tartottak Szombathelyen.

Császár István egyházmegyei kormányzó elmondta, a feltárt ereklye a Szent Márton-hét liturgikus eseményei idején lesz látható a Szent Márton- oltárnál. Majd kiemelte, az ereklye révén közelebb kerülhetünk Szent Mártonhoz, az ő példáján keresztül pedig jobb keresztények lehetünk. 

Az elmúlt években azért dolgoztunk, hogy Szent Márton és Szombathely eggyé forrjon az emberek tudatában és elválaszthatatlanok legyenek egymástól – fogalmazott Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. – Erről szóltak a programok, erről szóltak az elmúlt évek, amelyek újra a figyelem középpontjába helyezték a vasi megyeszékhelyt. 

Szommer Ildikó, a Szent Márton Programiroda vezetője kiemelte: az elmúlt években szervezett eseményeket úgy alakították, hogy azokban Szent Márton lelkiségének vonásai: a jóság, a szeretet, az egymásra és az elesettekre figyelés, a közösség tükröződjenek – e fogalmak mai korunknak is követendő példát kell, hogy jelentsenek.

A Szent Márton jubileumi év november 12-én, szombaton, a székesegyházban bemutatott ünnepi szentmisével zárul Szombathelyen.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria